Varsinais-Suomessa toteutettiin tänä vuonna koko maakuntaa koskeva päihdekysely. Vaikka 3600 vastauksen anti ei ehkä kattavaa totuutta tilanteesta kerro, niin kommentoijia oli niin runsaasti, että jonkinlaisia johtopäätöksiä voi vetää. Esimerkiksi Akseli-kunnissa Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa nousi esille huoli alaikäisten ja läheisten päihdekäytöstä (V-SS 9.11.).
Akseli-alueella tuli kunnittain 80–90 vastausta. Se ei ole valtava määrä, joten suoraan ei voi sanoa, että päihdetilanne olisi kuntakolmikon alueella juuri sellainen kuin vastaukset antavat ymmärtää.
Pohdittavaa jätti esimerkiksi vastaajien ikä- ja sukupuolijakautuma. Alle 18-vuotiaita Akseli-asukkaita kysely ei juuri kiinnostanut tai tieto ei mennyt perille, joten alaikäisten vastausmäärä jäi mitättömäksi. Näin tästä kyselystä ei saatu informaatiota siitä, mitä nuori väki ajattelee päihteiden käytöstä.
Nuorten vastaamattomuus ei välttämättä yllätä, mutta sukupuolivinoutumaa sopii ihmetellä. Akselin kolmikossa naisten osuus vastaajista oli 70–82 prosenttia. Tämä saattaa selittää sen, että kunnasta riippuen vastaajista 34–46 prosenttia oli huolissaan läheisten alkoholin käytöstä, mutta oma naukkailu askarrutti vain harvoja.
Tästä voisi kenties päätellä niin, että vaikka myös juopottelussa sukupuolitasa-arvo on ilmeisesti lisääntynyt, niin silti miehillä on yhä enemmistöasema alkoholin suurkuluttajien keskuudessa.
Viime aikojen valtakunnallisissa tilastoinneissa on päästy sellaisiin tuloksiin, että alkoholi ja tupakka ovat menettäneet nuorten suosiota. Tähän voisi vastapallona heittää Akseli-kommenteista kysymyksen: ovatko nuuska ja kannabis tulleet osittain korvaaviksi tuotteiksi?
Jotenkin ymmärrettävältä tuntuu, ettei kuntien ennaltaehkäisevä päihdetyö ole kovinkaan tuttua. Kun ongelmia kuitenkin tulee, niin lähes 80 prosenttia Akseli-vastaajista totesi, ettei heillä ole tietoa päihdehoidosta kotikunnassa. Tämä osuus on suuri.
Vesa Penttilä