Tänäkin kesänä koti-Suomeen keskittynyt matkailu sujuu monella niin, että on huomattu jokin kiinnostava kohde jossakin, vaikkapa parinsadan kilometrin päässä. Matkalla sopisi siis tehdä yksi tai useampikin pysähdys, jolloin kaikki kodin ja kohteen välillä muuttuu mahdolliseksi tutustumiskohteeksi.
Pitkää matkaa kulkevalle esimerkiksi kymmenen kilometrin poikkeama päätieltä ei ole suuri, jos on etukäteen tieto houkuttelevasta paikasta.
Viime torstain lehdessä haastateltu Taivassalon Lilla Pärlanin yrittäjä kertoo asiakkaita tulleen jopa Tampereelta asti pelkästään kelluvaa ravintolaa katsomaan. Tällaisia tapauksia on nähty tänä kesänä muuallakin: ihmiset innostuvat ajamaan matkojen takaa erikoisiin ruokapaikkoihin tai myymälöihin, joiden ovien taakse muodostuu käsittämättömiä jonoja.
Jonoissa olisi potentiaalia, sillä kuten Taivassalonkin jutussa kerrotaan, moni asiakkaista kysyy, onko täällä jotakin muuta.
No varmasti on, mutta löytääkö kulkija tiedon paikoista? Perillä toki osataan vinkkejä antaa, mutta siinä vaiheessa se on usein myöhäistä. Tiedon pitäisi olla hallussa jo ennakkoon reittiä suunnitellessa.
Moni avaa siinä vaiheessa netin ja katsoo esimerkiksi karttapalvelusta, mitä oman reitin varrella olisi tarjolla. Mitä pongahtaa silloin esiin vaikkapa Kasitien tai Kustavintien varresta ja läheisyydestä? Entä onko ruokapaikasta, kaupasta, näyttelystä, nähtävyydestä yms. edustava kuva ja ajantasaiset tiedot? Ne vaikuttavat paljon, kun reissaaja valitsee kohdetta monen samantapaisen joukosta.
Eli kun jonnekin avataan jotakin, joka herättää suuremman yleisön kiinnostuksen, silloin viimeistään on alueen muidenkin toimijoiden hyvä miettiä miten voisi näkyä paremmin, jotta tieltä joku kääntyisi myös heille.
Perinteisesti varsinaissuomalaisia vaivaa kateus, mutta se ei pitkälle vie. Jos yksi houkuttelee matkailijoita, häntä ei kannata kadehtia, vaan miettiä miten tilanteesta pystyisi itsekin hyötymään.
Sari Honkasalo