Vanha fraasi kuuluu: sota ei yhtä miestä kaipaa. Ehkä tämä pitäisi nykysuomeksi uudistaa näin: sota ei yhtä henkilöä kaipaa. Tästä on olemassa ainakin puolittain humoristinen väännös: yksi mies tai siis nyt henkilö ei sotaa kaipaa. Oli sitten kyseessä huono tai hyvä letkautus, niin jälkimmäisessä versiossa on vinha perä, kun sen vielä laventaa muotoon: kukaan ei sotaa kaipaa.
Suomi ei tarvitse enää yhtään uutta sotasankaria, sankarivainajaa, sotaveteraania, sotainvalidia tai käpykaartilaista. Näitä titteleitä ei pitäisi olla jaossa myöskään missään muulla. Kun todennäköisesti Ismo Alangon laulutekstivaatimus vapaasta maailmasta ilman rajoja on monien mielestä liian raju, niin silti täysin käsittämättömältä tuntuu, että yhä valtioraja saa nykyihmisen tappamaan.
Carl Gustaf Emil Mannerheimin muistojuhlaa vietettiin koronapaussin jälkeen runsas viikko sitten perinteisin menoin Askaisten Louhisaaressa marsalkan synnyinkodin puistossa. Viime perjantaina Maskun Kankaisissa pelattiin harrastajagolfaajien kesken ensimmäistä kertaa Mannerheimin muistokilpailu. Lauantaina Askaisissa vietettiin Mannerheim-ristin saajien kunniaksi perustetun Ritaripuiston 15-vuotisjuhlaa.
Menneiden aikojen merkkihenkilöiden muistoa ja saavutuksia on syytä vaalia. Onneksi suomalaiset ovat kuitenkin sen verran fiksua väkeä, että varsinaiseen henkilöpalvontaan vain harvat haksahtavat. Ehkä voimme kohottaa maljaa Mannerheimille, mutta yhtä hyvin voidaan kippistellä rivisotamies Matti Meikäläiselle, joka palasi onneksi monien muiden tavoin järjissään ja fyysisesti kunnossa rakentamaan hyvinvointi-Suomea meille jälkeläisille.
Me ollaan sankareita kaikki, J. Karjalainen laulaa. Toki Suomen historiassa on useita henkilöitä, jotka ovat kansakunnan kehitykseen keskimääräistä enemmän vaikuttaneet. Onneksi nyt mahdollista Nato-tähteyttä ei ole kenellekään luvassa, koska jäsenyyshaaveelle on suomalaisittain harvinaisen laajamittaista tukea.
Vesa Penttilä