Tuore eurooppalainen koululaistutkimus kertoo runsaasti positiivista tietoa suomalaisnuorten päihdekäyttäytymisestä. Yhdeksäsluokkalaisille tehdyn kyselyn mukaan nuorten raitistuminen jatkuu.
Tulokset viestittävät jopa merkittävästä muutoksesta. Kun vanhimmista peruskoululaisista kymmenen prosenttia oli täysin raittiita 20 vuotta sitten, niin nyt juomattomien osuus on 35 prosenttia. Tosin samaan hengenvetoon voi todeta, ettei alaikäisten pitäisi käyttää lainkaan alkoholia, mutta tällainen tavoite on erärealistista hurskastelua.
Suotuisaa kehitystä varjostaa kyselytulos, jonka mukaan nuorten humalajuomisen pitkään jatkunut väheneminen on viiden viime vuoden aikana kääntynyt hienoiseen kasvuun.
Nuorten aiempaa hillitymmästä juopottelusta on jo jonkin aikaa ilakoitu. Samalla on kuitenkin noussut esille epäilys siitä, että alkoholin tilalle on ollut muita päihteitä.
Uusimman tutkimuksen myönteistä linjaa jatkaa se, että yhdeksäsluokkalaisista etenkin poikien kannabiskokeilut ovat hitusen vähentyneet vuoteen 2019 verrattuna. Samalla nuoret ovat aiempaa tietoisempia kannabiksen käyttöön liittyvistä riskeistä. Jonkinlaista huolta voi aiheuttaa se, että vastausten mukaan kannabiksen hankinta on helpompaa kuin ennen.
Vaikka muiden huumeiden käyttö on ikäluokassa verrattain vähäistä, niin ikävää infoa on se, että amfetamiinin, kokaiinin ja ekstaasin kokeilut ovat hieman lisääntyneet. Lisäksi suhtautuminen näihin aineisiin on aiempaa myönteisempää.
Yhä harvempi suomalainen yhdeksäsluokkalainen tupakoi, vaikka pojilla savuttelun väheneminen on pysähtynyt. Tupruttelukehitykselle voisi aplodeerata, mutta tilastoja synkistää se, että sähkösavukkeet ja nikotiinipussit ovat lisänneet suosiotaan. Nuuska on jo jäänyt käyttäjämäärissä jälkeen nikotiinipusseista, joiden myyntirajoitukset poistuivat viime vuonna.
Nuorten päihdekäyttöä voi kauhistella, mutta hysteriaan ei ole syytä sortua. Valtaosa nuorista klaaraa homman.
Vesa Penttilä