Maskun kunnan maaliskuinen kiinteistöstrategialuonnoksen esittelytilaisuus kaatoi kylmää vettä lemulaisten niskaan. Pitkään vireillä ollut Lemun hyvinvointikeskuksen rakentaminen torpattiin ja hyvinvointikeskuksen rakentamisen sijaan kunnanjohtaja Miira Raiskila kertoi hyvinvointipalveluiden siirtämisestä Lemun kirjastorakennukseen.
Kunnan kiinteistökartoituksessa myytävien kiinteistöjen pitkälle listalle mahtuvat niin Lemussa nuorisotilana toiminut Wanha Oskari kuin kanta-Maskussa nuorisotilana toiminut Brankkarina tunnettu vanhan paloaseman kiinteistö. Brankkarista toimintaa siirretään vieressä sijaitsevaan Pääskyrinteeseen, eli vanhan kunnantalon kiinteistöön.
Nuorisotilat Lemussa ja kanta-Maskussa uusiin tiloihin jo siirtyivät. Paremman ensivaikutelman antoi Lemun kirjaston yhteyteen avattu valoisa ja avara tila. Pääskyrinteen sokkeloisessa nuorisotilassa huoneita oli enemmän, mutta suurelle biljardipöydälle pienistä huoneista ei tällä hetkellä tilaa löydy.
Pääskyrinteen ja Lemun kirjaston on tarkoitus palvella myös yhdistysten ja harrasteryhmien tiloina. Sopu sijaa antaa, kun nuokkaribussi kuljettaa jatkossa Askaisten ja Lemun nuoret perjantaisin aikuisten tieltä Pääskyrinteeseen.
Ei pidä ymmärtää väärin, nuokkaribussi on kannatettava ajatus. Mitä muutakaan kunta Fölin puutteessa tekisi nuorten hyväksi joukkoliikenteen parantamiseksi.
Positiivista on myös, ettei kanta-Maskuun kyydityksillä tavoitella muiden nuorisotilojen alasajoa. Nuoria osallistavalla hankerahoituksella on tarkoitus kehittää syksyn aikana Maskun nuorisotiloja. Se on perusteltua kaikkialla, mutta etenkin Lemussa, jossa nuorisotilan käyttöaste on ollut korkea. Kolmenkymmenen nuoren kokoontuminen nuokkarille olisi hyvä määrä suuremmassakin pitäjässä.
Nuorisolle on löydettävä tilaa jatkossakin ja nuorille nuokkarit ovat tärkeä kohtaamispaikka. Ainakin Lemussa kolmekymmentä nuorta pitää parina iltana viikossa yllä sosiaalisia suhteitaan kasvotusten sosiaalisen median sijaan.
Jesse Ranta