Luultavaa on, että yhä isohko osa nykynuorisosta kokeilee jotakin päihdettä, ennen kuin ikä sitä sallisi.
Niinkin saattaa olla, että vanhemmat ja muut aikuiset tätä kauhistelevat. Näin on nyt ja on ollut ennenkin. Kun aika muistoja kultaa, niin ehkä tämän päivän lasten ja nuorten vanhemmilta ovat omat toilailut unohtuneet harmaantuvan tukan alla. Ainahan nuoret ovat olleet aivan mahdotonta porukkaa. Tämä ajatus vahvistuu samaa tahtia silmälasivoimakkuuksien kanssa.
Viime vuosien tilastouutiset ovat kertoneet sellaista positiivista viestiä, että nuoret olisivat vähentäneet alkoholin kanssa läträämistä ja etenkin humalahakuista juomista. Jotenkin tämä tieto selkeästä nuorisokäyttäytymisen muutoksesta on pirauttanut herätyskelloja.
Mieleen on hiipinyt epäilys siitä, että nuorilla alkoholin on osittain korvannut jokin muu päänsekoitusaine. Tästä kertoi melkoisen karua viestiä viime viikolla Maskussa kahdessa vanhemmille suunnatussa tilaisuudessa vieraillut päihdekasvattaja Stella Raulisto (V-SS 2.2.).
Asiantuntija kertoi, että alkoholin tilalle on tullut jotakin muuta. Aika karmeita olivat kommentit esimerkiksi siitä, kuinka yleistä on esimerkiksi sähkötupakan käyttö. Nuori väki tuskin tiedostaa, millaista myrkkyä he sisäänsä kiskovat, kun huulilla käryää viattomalta tuntuva ja jopa hyvältä maistuva ns. leikkitupakka.
Raulisto puhui Maskussa myös kannabiksesta. Sitä on kuulemma helposti saatavilla ja se herättää suurta kiinnostusta jo yläkouluiässä.
Joidenkin mielestä kannabis on harmittoman mieto huume, jolla ei ole alkoholin kaltaisia haitta- ja jälkivaikutuksia. Joku toinen väittää, että kannabis on tuote, joka availee surullista väylää huumehelvettiin. Siitä suosta nousu on äärettömän vaikeaa.
Toki myös suomalaiskansalliseen juopotteluun voi jäädä koukkuun, mutta ehkä tässä on pienempi mahdollisuus elämänsä pilaamiseen verrattuna noihin tuhdimpiin rohtoihin. Silti tämä ei todellakaan ole juomisvinkki.
Vesa Penttilä