"Älä leikkaa! Nuorten työpajatoiminta on toimiva konsepti". Näin otsikoi kannanottonsa Into ry, joka on etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan asiantuntijaorganisaatio.
Viesti on osoitettu hallitukselle, joka on leikkaamassa etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajatoiminnan rahoituksesta yhteensä 4,6 miljoonan euroa.
2,3 miljoonan leikkaus tarkoittaisi Into ry:n mukaan etsivän nuorisotyön kohdalla, että noin 4 000 nuorta jää etsivän nuorisotyön tuen ulkopuolelle. Nuorten työpajatoiminnassa 2,3 miljoonan leikkaus merkitsisi työpajatuen poistumista 2 000 nuorelle.
Hallitusohjelmassa hallitus lupaa panostaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajoihin. Näitä lupauksiaan hallitus ei ilmeisesti enää tahdo muistaa.
Toisaalta tuntuu myös, ettei hallituksessa kaikilla ole edes oikeaa käsitystä siitä, millaista työ etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan parissa on. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist lausui 12.10. eduskunnan täysistunnossa: "jos on kyse etsivästä nuorisotyöstä, niin se on nimenomaan näin, että mennään kotiin nuorten kanssa ja autetaan heidät syömään aamiaista, saamaan vaatteet päälle ja menemään kouluun".
Vastuuministerin puhetta on pidetty vähättelevänä. Ainakin se sai ministerin vaikuttamaan tietämättömältä.
Etsivän nuorisotyön asiakkaana oleva nuori kuvailee etsivää nuorisotyötä Into ry:n sivuilla hyvin eri sanoin. Nuori tiivistää ajatuksen sanoin "etsivä on minulle siis turvaverkko, asianajaja ja yhdessä oppija".
Nuorten työpajatoiminnan tavoitteena on vahvistaa osaamista, tunnistaa osaamista sekä valmentaa kohti koulutusta ja työtä. Esimerkiksi Mynämäessä nuorten osaamisen tunnistaa työpajalaisten nuorisotilan toimiston seinään tekemästä maalauksesta (V-SS 24.10.)
Valtion budjetin tasolla vajaan viiden miljoonan euron leikkaus näyttäytyy naurettavan pieneltä. Tukea tarvitsevien nuorten elämässä sen merkitys on paljon suurempi.
Jesse Ranta