Nousiaislaiset eduskuntavaaliehdokkaat näyttivät viime torstain keskustelutilaisuudessa, miten poliittista mielipidevaihtoa käydään fiksusti ja sivistyneesti. Lähes kahden tunnin vaalipaneelissa ei sorruttu kertaakaan keskeyttämään toisen ehdokkaan puheenvuoroa eikä päälle puhumista harrastettu. Vaikka joistakin asioista ehdokkailla oli luonnollisesti erilaisia näkemyksiä, niin mollauslinjalle ei lähdetty. Nousiaislaisten poliitikot ymmärsivät myös sen, mitä tiivis vastaus tarkoittaa.
Tilaisuus olisi voitu taltioida opetusvideoksi puoluejohtajille. Kun huhtikuun eduskuntavaaleihin on nyt aikaa runsaat viisi viikkoa, niin pian puolueiden päälliköt pääsevät kinastelemaan television vaaliväittelyihin. Ne ovat yleensä olleet sekasortoista älämölöä. Voi olla, että epäasiallinen käyttäytyminen ja irtopinnojen keräileminen ovat maukasta poliittista teatteriviihdettä. Siitä voi olla ainakin kahta mieltä, onko tyylilaji tragedia vai komedia.
Tämän hetken tiedon mukaan Nousiaisista on neljä ehdokasta eduskuntavaaleissa: Erika Mäkeläinen (sd.), Reima Rantanen (vas.), Antti Airikki (kesk.) ja Mikko Taavitsainen (ps.). Ehdokasmäärä on iso, kun sitä suhteuttaa kunnan asukaslukuun. Nousiaislaisilla on siis varaa valita, jos haluaa äänensä antaa kotipitäjän ehdokkaalle. Vaaleissa ääni saattaa lipsahtaa ikään kuin väärälle puolueelle, jos tarjolla on tuttu tai puolituttu ehdokas.
Kotikenttäedusta kertoo se, että viime eduskuntavaaleissa Vakan alueella omien asuinkuntiensa ääniykkösiä olivat maskulainen Ritva Elomaa (ps.), mynämäkeläinen Pekka Myllymäki (kesk.), naantalilainen Toni Forsblom (kok.) ja uusikaupunkilainen Jaana Vasama (sd.).
Tosin pienen kunnan ehdokaspaljous voi olla myös rasite. On vaikea uskoa, että Nousiaisissa löytyisi nyt sellainen selkeä ykkösehdokas, jolle kuntalaiset suostuisivat laajamittaisesti kannatustaan keskittämään yli puoluerajojen. Todennäköisempää on paikallisten äänien hajaantuminen.
Vesa Penttilä