Kun kunnissa tehdään koulupäätöksiä, kyse on usein isoista ratkaisuista. Kautta Suomen tutuiksi tulleet ovat ääritilanteet, joissa etenkin pienet kyläkoulut päätyvät opinahjojen hautausmaalle. Pikkukoulujen lakkauttamisista on esimerkkejä myös Vakan alueella.
Nousiainen on jollakin tavalla profiloitunut muun päätöksentekokärhämöinnin lisäksi myös koulukahinointikuntana. Ensin kiisteltiin siitä, pitääkö Valpperin kulahtaneen alakoulun tilalle rakentaa uusi pömpeli. Päättäjien enemmistön mielestä piti ja nyt kunnan peräkulmilla on suomalainen harvinaisuus: vielä uudeksi luokiteltava kyläkoulu.
Kouluratkaisujen historiaan kummajaisena menee myös Paijulan idyllinen kyläkoulu: ensin ikärakennusta päätettiin niukan valtuustoenemmistön turvin remontoida ja pari vuotta myöhemmin samainen paikallisparlamentti päätti nippanappatuloksella lakkauttaa samaisen peruskoululaitoksen.
Päättyneen kesän jälkeen Nousiaisista oli positiivista koulu-uutisointia: yhtenäiskoululaiset pääsivät uusiin tiloihin etuajassa ( V-SS 2.9.). Kun uusi on uutta, niin ei ole ihme, että oppilaat ja henkilökunta aloittivat lukuvuoden innostunein mielin.
Yhtenäiskouluun liittyy kuitenkin jatkoratkaisu, jota päättäjät pääsevät pähkäilemään nyt jo alkaneen syksyn aikana. Yksi osa vanhasta koulusta on nyt korvattu uusilla tiloilla, mutta jäljellä on vielä pari iäkästä rakennelmaa.
Nousiaisten kuntavaalien jälkeinen tilanne kärjistyi siihen, että kokoomus, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja SDP solmivat teknisen vaaliliiton. Tavallaan mukana olivat myös kristillisdemokraatit kimpassa kokoomuksen kanssa.
Vakan saamien tietojen mukaan vaaliliiton syntyyn johti ainakin osittain erilainen näkemys Henrikin yhtenäiskoulun tulevista ratkaisuista. Kenties vaalien kärkikaksikko Pro Nousiainen ja keskusta ovat eri mieltä liittoutuman kanssa.
Se on toki harmillista, jos Nousiaisten päättäjät saavat aikaan lyhyessä ajassa jo kolmannen koulunyrkkeilyn.
Vesa Penttilä