Kuntavaalien jälkeen solmittava tekninen vaaliliitto on sanapari, joka saattaa äänestäjien aisteissa tuoksahtaa ikävästi. Laillinen yhteistyökuvio on melko harvoin käytössä, kun vaalitulosten selvittyä ryhdytään setvimään, miten luottamuspaikat jaetaan kunnan toimielimissä.
Vallan tavatonta teknisten vaaliliittojen solmiminen ei kuitenkaan ole. Kun Nousiaisissa kuitenkin päädyttiin tällaiseen ratkaisuun jo toisen kerran peräkkäin, niin näppituntumalta voisi väittää, että kyseessä on hieman erikoinen toimintatapa.
Julkinen salaisuus lienee se, että neljä vuotta sitten vasemmistoliiton, SDP:n ja perussuomalaisten tekniseen kimppaan vaikutti osaltaan pyrkimys pelata vaaleissa kakkossijalle yltäneen kokoomuksen kärkiehdokas Petteri Paananen sivuun valtuuston puheenjohtajavalinnasta. Kun tämä tavoite toteutui, niin päättyvällä vaalikaudella valtuuston nuijaa on heiluttanut Reima Rantanen (vas.).
Ajat muuttuvat. Nyt kesäkuun kuntavaalien jälkeen Nousiaisten luottamuspaikkaneuvottelut johtivat siihen, että viime vaalien liittokolmikko sai neljänneksi pyöräkseen kokoomuksen. Kärkeen noussut Pro Nousiainen -ryhmä ja historiallisella tavalla kakkoseksi pudonnut keskusta saivat kaverikseen vaaleissa sijoille 3–6 päätyneiden puolueiden koalition.
Vakka-Suomen Sanomat uutisoi tuoreeltaan Nousiaisten värikkään kuntapolitiikan uudesta käänteestä (V-SS 6.7.). Tänään lehden pääuutisaukeamalla pääsevät laajasti ääneen ryhmiä paikkaneuvotteluissa edustaneet päättäjät. Vastauksista näkyy se, että puolin ja toisin on ollut tunnetta kaltoinkohtelusta.
Kun yhteistyösuksi on jo aiemmin tökkinyt samaan tapaan kuin nihkeällä hiihtokelillä Valpperin laduilla, niin tuskin nykytilanne toimintaa ainakaan sopuisampaan suuntaan ohjaa. Pienehköön kuntaan voi taas povata hankalaa nelivuotiskautta.
Tämä on syyllisiä etsimättä valitettavaa, mutta mustan huumorin keinoin voi todeta, että onneksi Nousiaisissa on kokemusta kahnauksista.
Vesa Penttilä