Tämä on todettu jo aiemminkin: Nousiaisissa käydään huhtikuussa jopa tavanomaista kiintoisammat kuntavaalit. Uusi puolueiden ulkopuolinen Pro Nousiainen -ryhmä tuli julkisuuteen jo viime vuoden loppupuolella. Toinen uutuuskuvio on se, että vasemmistoliitto ja SDP muodostavat vaaliliiton.
Viime kuntavaalien jälkeen vasemmistopuolueet ja perussuomalaiset solmivat teknisen vaaliliiton. Tämä täysin pykälien mukainen, mutta joidenkin mielestä epäreilu tempaus närästi etenkin kokoomusleirissä, koska vaaleissa kakkoseksi sijoittuneelta puolueelta jäi valtuuston puheenjohtajuus saamatta. Nyt vasemmisto pelaa avoimin kortein hyvissä ajoin ennen vaalipäivää.
Vuoden 2017 vaaleissa vasemmiston yhteiskannatus oli Nousiaisissa 29,6 prosenttia. Se olisi riittänyt kakkossijaan 30,4 prosentin keskustan ja 27,1 prosentin kokoomuksen välissä. Pelkästään nämä lukemat tarjoavat kosolti aineksia ennakkospekulaatioihin.
Nousiaislaiset pääsevät valitsemaan päättäjät 19-jäseniseksi kutistuvaan valtuustoon vähintään viidestä vaihtoehdosta, sillä ehdokaslistoja tulee ainakin keskustalta, kokoomukselta, vasemmiston yhteenliittymältä, Pro Nousiainen -ryhmältä ja perussuomalaisilta. Muuan paikallispoliitikkokonkari toteaa, että tässä vaiheessa on mahdotonta veikata, millaiseen suuruusjärjestykseen viisikko asettuu.
Keskusta on ollut perinteisesti Nousiaisten mahtipuolue. Vielä vuosituhannen alussa kannatus hätyytteli 45 prosentin rajaa, mutta sen jälkeen suosiosta on sulanut melkoinen siivu. Kysymysmerkkejä tulee lisäksi keskustan alhaisista valtakunnallisista galluplukemista.
Kokoomuksen valtuustoryhmä on tällä vaalikaudella hajonnut niin, että paikkamäärä on puolittunut. Äänestäjät kertovat uurnilla, mitä mieltä ovat hajaannuksesta.
Perussuomalaisten tilanne on päinvastainen kuin keskustalla. Koko maan gallupeissa puolue on noussut neljän vuoden takaisesta lamaannuksesta kärkikahinoihin. Tämä heijastuu todennäköisesti jollakin tavalla myös kuntavaaleihin.
Pro-listalla on neljä nykyvaltuutettua ja muutama muu nousiaislaisittain tunnettu henkilö. Kysymys kuuluu: kuinka moni on valmis hylkäämään ikään kuin oman puolueensa äänestämällä uutuusryhmän ehdokkaita?
Jos pitäisi ennustaa, niin jonkin sortin muutos muhii Nousiaisten vaaleissa.