Taivassalosta tuli kesävaalien jälkeisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa melkoinen kuntakummajainen. Ylen selvityksen mukaan Suomessa on nyt kaksi kuntaa, joissa valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajistot koostuvat kokonaan naisista. Nämä ovat Taivassalo ja Viitasaari.
Ylen selvityksessä todettiin, että kunnanhallitusten ykkösjohtajista 36 prosenttia on nyt naisia. Tämä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaalikauden lopussa. Sen sijaan valtuuston puheenjohtajuuksissa naisten osuus väheni hieman.
Vakan alueen kahdeksassa kunnassa on nyt neljä naista luotsaamassa kunnanhallitusta. Valtuustoissa nuija on annettu naisen käteen vain Taivassalossa.
Jos tarkasteluun otetaan valtuustojen ja hallitusten koko puheenjohtajistot, niin Vakan alueella naisilla on enemmistö Taivassalon lisäksi vain Maskussa. Miehisintä luottamushenkilöjohtajuutta on Mynämäessä ja Nousiaisissa, joissa molemmissa puheenjohtajistoihin kuuluu vain yksi nainen.
Vakan alueen kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajistoissa on vaikuttaa yhteensä 51 henkilöä. Joukkoon kuuluu 32 miestä ja 19 naista eli prosenttimittauksessa miesenemmistö on pyöristettynä lukemin 63–37.
Kesäkuun kuntavaalien jälkeen Suomessa on Ylen selvityksen mukaan enemmän naisvaltuutettuja kuin koskaan aiemmin eli 40,3 prosenttia. Näin äänestäjät toteuttivat niukasti sen kunnallisen luottamuspaikkavalintakriteerin, että eri tehtävissä pitää olla vähintään 40 prosenttia molempia sukupuolia.
Varmasti on hyvä, että kuntapäätöksenteossa on mukana erilaista väkeä. Kokonaan toinen asia on se, kuinka merkittävään rooliin sukupuoli pitäisi asettaa henkilövalinnoissa. Toivottavasti tämä ei ole tärkein kriteeri.
Kuntapolitiikassa naisten osuus nousee vähitellen. Jos vauhti tuntuu liian hitaalta, niin muutostoiveita voi vahvistaa vilkaisemalla valtakunnan tasolle. Viittä hallituspuoluetta johtaa nainen eikä oppositiossakaan ole kuin kaksi miespuheenjohtajaa.
Vesa Penttilä