Naantalin edustus Petteri Orpon (kok.) johtamassa hallituksessa säilyy, vaikka elinkeinoministeriksi nimetyn Vilhelm Junnilan (ps.) ura jäi tunnettujen kohujen jälkeen 11 päivän mittaiseksi. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) muutti elokuun alussa Turusta entiseen kotikaupunkiinsa Naantaliin (V-SS 11.8.).
Samalla Vakan alueen kansanedustajien määrä kipusi neljästä viiteen: kevätvaaleissa paikan Arkadianmäelle lunastivat Tavion ja Junnilan lisäksi taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.), maskulainen Ritva Elomaa (ps.) ja naantalilainen Pauli Aalto-Setälä (kok.). Heistä ainoastaan Lahdenperä on nykyisin vakkasuomalainen, mutta myös Elomaalla on synnyinkuntansa Lokalahden kautta henkilökohtainen yhteys seutukuntaan.
Viime vaalikaudella Elomaa ja Junnila olivat Vakan alueen ainoat kansanedustajat, joten nyt lisäyksessä on prosentuaalisesta melkoinen harppaus. Tosin tämän merkitys saattaa jäädä vähäiseksi, vaikka Lahdenperän valinta toteutti pitkäaikaiset toiveet Vakka-Suomen omasta kansanedustajasta.
Vakan Viikon henkilö -haastattelussa Tavio pohdiskeli hallituksen kuoppaista alkutaivalta, jota ovat värittäneet paljastukset perussuomalaisten ministereiden takavuosien rasistisiksi luonnehdituista kirjoituksista ja kommenteista. Luonnollisesti Tavio oli vahvasti sitä mieltä, että hallitus pysyy kasassa. Tästä lähti hienovaraisesti muotoiltu viesti RKP:n suuntaan.
Yli puoluerajojen voitaneen olla Tavion kanssa samaa mieltä siitä, ettei politiikassa pitäisi asioita ymmärtää tahallaan väärin. Enemmän jakoa voi aiheuttaa lause, jonka mukaan nykyään ei saa sanoa mitään niin, ettei joku loukkaantuisi.
Sananvapaus on ilman muuta arvokas asia, jota pitää vaalia. Monenlaiseen vapauteen liittyy kuitenkin myös vastuu. Poliittisessa sanansäilän heiluttelussa vapauden kaiho näyttää toisinaan jättävän vastuupuolen unohduksiin.
Turpakäräjien sijaan poliitikkojen olisi pyrittävä järkeviin päätöksiin.
Vesa Penttilä