Näihin uutisiin on jo totuttu: ei taida olla kovinkaan runsasta sellaista kuntajoukkoa, jossa ei olisi jouduttu viime vuosina perusteellisesti pohtimaan, mitä tehdään remonttitarpeeseen tai peräti kehnokuntoiseen jamaan ajautuneille kouluille. Korjausvelka on sana, joka on tullut hyvin tutuksi.
Vakan alueella ratkaisujen aikaa eletään juuri nyt muun muassa Mynämäessä, jossa tekninen lautakunta paneutui Tarvaisten ja Laurin koulujen peruskorjausvaihtoehtoihin (V-SS 19.3.). Lautakunta päätti kilpailuttaa ja käynnistää Tarvaisten alakoulun korjaussuunnittelun. Tämä ei kuitenkaan vielä takaa sitä, että nyt käytöstä poistettuja koulutiloja ryhdyttäisiin kunnostamaan opetustyöhön kelpaaviksi. Suunnittelu antaa pohjaa kustannusarvion laadinnalle ja tulevien toimenpiteiden arvioinnille.
Ihalaisten ja Huolin pikkukoulut on jo lakkautettu Mynämäessä. Kun Tarvaisissa puukoulu saattaa olla jo menetetty tapaus, niin mitenkään mahdottomalta ei tuntuisi, jos yhtenä ratkaisumallina ryhdyttäisiin pohtimaan supistetun opinahjon alasajoa korjaustöiden sijaan. Voi olla, ettei Mynämäen päättäjillä ole kovaa hinkua ääneen miettiä tällaista vaihtoehtomahdollisuutta ennen kuntavaaleja. Ajatus kyläkoulun sulkemisesta ei ole äänihankinnan kannalta parasta mahdollista vaalimainosta, sillä vastaavissa tapauksissa asukkailla on ollut tapana perustaa vastarintaliikkeitä.
Tarvaisten koulusta on matkaa Mynämäen kuntakeskukseen seitsemän kilometriä. Etäisyys lienee tulkittavissa sellaiseksi, ettei oppilaiden kuljettaminen Laurin kouluun toisi välttämättä kohtuuttomasti lisäpituutta koulupäivään. Toinen vaihtoehto olisi toisessa suunnassa kymmenen kilometrin päässä sijaitseva hyväkuntoinen Karjalan koulu, jossa Tarvaisten oppilaat juuri nyt ovat evakossa.
Kannanotto koulun lakkauttamiseen ei ole päättäjille niitä kaikkein helpoimpia ratkaisuja. Vakka-Suomen Sanomien Päättäjän paikalla -juttusarjassa nousiaislainen Reima Sjöroos kuvasi (V-SS 16.3.), kuinka pohdinta Paijulan koulun tulevaisuudesta aiheutti unettomia öitä.
Tarvaisten seudulla ei ole ainakaan vielä syytä barrikadeille nousta, sillä kouluremonttiin on suunnitteilla kaksi vaihtoehtoa: edukkaampi tiivistyskorjaus ja hintavampi peruskorjaus. Päätösten vuoro on vasta myöhemmin.