Vuonna 2015 käyttöön otetun Museokortin koko ajan kasvanut suosio on nostanut museot ja niiden näyttelyt uudenlaiseen kukoistukseen, sillä kortin lunastamalla voi vuoden ajan vierailla museoissa ympäri Suomen mielin määrin. Yhä nuoremmat ovat hankkineet kortin itselleen, ja suunnittelevat jopa kesälomareissujaan sen mukaan, mitä kiinnostavia kohteita museokortilla voisi nähdä.
Museokortilla avautuvat ovet yli 360 kohteeseen. Esimerkiksi vuonna 2023 museoissa oli maksettuja käyntejä 5,1 miljoonaa, joista lähes puolet tehtiin Museokortilla. Käyntien määrä oli suurempi kuin koskaan aiemmin.
Museokortin helmikuussa tekemässä asiakaskyselyssä kulttuurielämysten koettiin vaikuttavan positiivisesti omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen sen kautta, että ne tarjoavat mahdollisuuksia virkistykseen, oppimiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, luovuuteen, stressin lievittämiseen, rentoutumiseen sekä näkökulman laajentamiseen.
Kaikkialle kortilla ei tietenkään pääse, mutta ajatus museoihin tutustumisesta ylipäätään toivottavasti saa ihmiset myös heräämään siihen, että omalla lähiseudullakin on paljon varsin pieteetillä ylläpidettyjä ja monipuolisia kotiseutumuseoita.
Monessa kunnassa kotiseutumuseoita pidetään nuorten kesätyöntekijöiden voimin avoinna jopa kaikkina arkipäivinä etenkin heinäkuussa, ja sisäänpääsy hoituu yleisimmin summalla, johon riittää, kun taskussa on muutamia kolikoita.
Monissa kotiseutumuseoissa on myös vaihtuvia näyttelyitä. Esimerkiksi Mynämäessä Karjalan kotiseutumuseossa juuri avattu koulunäyttelykin tarjoaa osaltaan yllä mainittuja positiivisia vaikutuksia: kävijä saa uutta näkökulmaa peilatessaan nykyhetkeä historiaan, oppii menneestä uutta ja mikä ettei voi kohdata samaan aikaan näyttelyyn tutustuvan koulukaverin tai ainakin bongailla heitä valokuvista.
Ihmeesti vanhassa rakennuksessa kulkeminen myös rauhoittaa mieltä, sillä museoesineiden luomassa tunnelmassa kiire väistyy huomaamatta.
Sari Honkasalo