Leader-sana on varmasti vuosien mittaan tullut tutuksi Vakan alueen asukkaille. Pohjoispäässä sen parissa toimii Kehittämisyhdistys Ravakka, eteläisissä kunnissa Varsin Hyvä ja saaristossa Samassa veneessä.
Euroopan Unioniin liittyminen toi meille hankemaailman ja toimintatavaksi Leaderin, jossa EU-rahan käyttämisessä kantavana teemana on erityisesti alhaalta ylöspäin -periaate.
Hankkeiden valmistelua ja päätöksiä tekevät tavalliset ihmiset, siis he, jotka tuntevat kotiseutunsa tarpeet parhaiten.
Keväällä uutisoitiin, että Ravakka on tällä ohjelmakaudella jakanut yli 5 miljoonaa euroa 274 yhteisön ja yrityksen hankkeille, ja jaossa oli vielä 600 000 euroa.
Tiistain lehdessä lueteltiin puolestaan, mitä Ravakka ja Varsin Hyvä ovat viimeisimpänä tukeneet: sopimuspalokuntien jäsenten ajopätevyyden korottamista, kausivalojen hankintaa, kirjajuhlia, hevosavusteista toimintaa koulukiusatuille lapsille ja nuorille, opintomatkoja, kodan hankintaa, astianpesukoneen hankintaa.
Skaala on siis todella laaja, oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.
Jos ei pysty viemään läpi omaa isoa hanketta, kehittämisyhdistyksiltä löytyy myös teemahankkeita, joista voi hakea rahaa niin sanottuina alahankkeina.
Kun hankerahaa saaneiden nimiä tietyin väliajoin julkaistaan, listalla on usein samoja yhdistyksiä. Jotkut ovat siis osanneet käyttää hankerahaa hyväkseen toden teolla.
Muidenkaan ei pidä olla siitä kateellisia, vaan ottaa oppia. Varmasti voi tällaisia aktiivisia yhdistyksiä tarttua hihasta, ja kysyä vinkkejä hakemuksen tekemiseen ja hankkeen käytännön toteuttamiseen.
EU-hankkeiden tavoitehan on hyödyttää laajaa joukkoa, ja lopputulokset ovat parhaimmillaan monistettavissa tai muuten opiksi otettavia muuallakin.
Viimeiset kuluvan ohjelmakauden rahoituspäätökset tehdään todennäköisesti jo alkusyksystä, joten nyt kannattaa hanketta pohtivien aktivoitua hakemusten kanssa.
Uusi ohjelmakausi 2023–27 tuo uudet painopisteet, mutta monipuolisia mahdollisuuksia on edelleen tarjolla.
Sari Honkasalo