Miksi palkata kesätyöntekijä, jos häntä ei perehdytetä? Yhä useampi nuori kokee ahdistusta ja paineita kesätöissä, johtuen puutteellisesta perehdyttämisestä.
Oikotien teettämässä Vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimuksessa selvisi, että kesätyöpaikoilla koetaan suurimmat puutteet turvallisuuteen perehdyttämisessä, työntekijöiden tasavertaisessa kohtelussa ja työntekijän kyvyssä antaa palautetta työnantajalle. Kyseiseen kyselyyn osallistui 13 162 nuorta, iältään 15–30-vuotiaita.
Tutkimuksessa toteutetussa maakuntavertailussa selvisi, että kaikista tyytymättömämpiä kokemuksiinsa työelämässä olivat varsinaissuomalaiset nuoret. Yleisesti nuorten naisten kokemus oli nuoria miehiä kielteisempi etenkin silloin, kun kyseessä oli tasavertaisuuden kokeminen, saatu perehdytys ja työyhteisön ilmapiiri.
Herää kysymys, miksi nuoria ei perehdytetä kunnolla, jos kerran kesäkuukausina työnantajat tarvitsevat eniten apua, kun vakituiset työntekijät ovat lomalla. Etenkin huonoon työilmapiirin vaikuttaa usein epätasapaino koulutuksessa. Kokeneemmat työntekijät saattavat turhautua kesätyöntekijöihin, sillä he joutuvat toistuvasti auttamaan ja hoitamaan perehdytystä, joka olisi ollut työnantajan tehtävä. Ilmapiiri saattaa helposti kiristyä ikäväksi, kun ihmiset turhautuvat toisiinsa. Valitettavan usein tällöinkin syntipukkina on nuori, joka myrkytti ilmapiirin tietämättömyydellään.
Mutta miten nuori voi tehdä työnsä oikein, jos hänelle ei ole kerrottu, miten työ tehdään?
Eikö olisi kaikkien etujen mukaista, että nuoret perehdytetään työhön kerralla ja asianmukaisesti. Näin hommat työpaikalla tulee hoidettua protokollan mukaisesti, eikä kokeneempien työntekijöiden tarvitse kannatella kesätyöläisiä. Hyvä perehdytys ei sulje pois sitä, että jokaisen on joskus pyydettävä apua. Ilmapiiri säilyy positiivisena, kun jokainen hoitaa hommansa parhaansa mukaan, eikä kenenkään tarvitse kannatella toisia.
Siiri Vuorenpää