Maskun kunnan ehkäisevä päihdetyö selvitti kyselyllä lasten ja nuorten energiajuomien käyttöä (V-SS 16.5.). Selvisi, että yläkouluun siirryttäessä energiajuomien käyttö kasvaa selvästi, vaikka samalla moni tunnustaa kärsivänsä haittavaikutuksista.
Energiajuomatottumusten kauhistelun sijaan pitäisi pohtia, miksi nuoret kokevat tarvitsevansa lisäenergiaa jopa hyvinvointinsa kustannuksella.
Jyväskylän yliopiston alkuvuodesta julkaistun WHO-koululaistutkimuksen osatutkimuksen mukaan nuorten energiajuomien käyttö voi indikoida päihteiden käyttöä. Maskun ehkäisevän päihdetyön yhteyshenkilö Maija Saarela kertoi tehneensä samansuuntaisia huomioita koulunuorisotyöntekijänä.
Huomionarvoista on, kuinka hän jatkoi vastaustaan. Saarelan mukaan on myös päihteettömiä nuoria, joilla on kohonnut riski käyttää päihteitä uupumuksen, ahdistuneisuuden, pakkohäiriöiden tai muiden mielenterveysongelmien vuoksi.
On hälyttävää, että uupumus ja mielenterveyden ongelmat nousevat esiin jo yläkoulussa. Peruskoulun jälkeen tilanne ei helpotu, sanoivat toisen asteen opiskelijat tiistaina Säätytalon edessä.
Helsingin Sanomat uutisoi tempauksesta, jolla opiskelijat halusivat herättää hallitusneuvottelijoiden huomion nuorten uupumukseen ja mielenterveyden oireilun kasvuun.
Tihkusateessa tirsat ottaneen Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Ella Siltasen mukaan opiskelijat eivät voi hyvin, käsillä on mielenterveyskriisi ja lisäksi koulutuksesta puuttuu rahaa.
Merkit ovat olleet ilmassa pitkään. Opiskelijoiden terveydenhuoltosäätiön toimitusjohtaja Katariina Poskiparran mukaan opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvoi korona-aikana kolmanneksella (TS 25.8.22).
Hoitoon on vaikea päästä. Oulun nuorisopsykiatrian suljettu osasto on kriisissä (Yle 6.5.). Turussa itsetuhoisia nuoria nukkui nuorisopsykiatrian osaston lattioilla jo vuonna 2021 (TS 23.3.21).
Vaalit menivät, eikä huolipuheita enää tarvita. Ongelma on tiedossa ja se vaatii ratkaisua.
Jesse Ranta