Merivesi killuu tai velloo Vakan levikkialueella monessa kunnassa. Jos ja ilmeisesti kun monia huolestuttaa vaikkapa likeisen Saaristomeren tilanne, niin Naantalin kaupungille ja Maskun kunnalle voi nostaa ympäristölätsää siitä, että merialueen kuormituksen selvitykseen on uhrattu muutamia euroja. Selvityksen tuloksista julkaistiin tuloksia maaliskuun alkupuolella.
Kun kaikkea usein halutaan kyseenalaistaa ja etenkin muita syyllistää, niin Naantalin ja Maskun rannikkovesiä tutkineen Pro Liture -yhdistyksen Matias Scheininin kommentteja sietäisi kuulla herkällä korvalla ilman liian tiukasti korvaan tungetulla pumpulitupolla.
Tutkija ei lähde mollaamaan esimerkiksi maataloutta ympäristön haittapäästöistä lähivesistöön. Fakta lienee kuitenkin se, että jotakin pelloilta saattaa väärään vesistöön livahtaa.
Ottamatta kantaa mahdollisiin erilaisiin näkökulmiin, niin tässä voisi olla mahdollisuutta kahteen ajatukseen: luonto kiittäisi vähemmistä päästöistä ja viljelijät kenties voisivat saada paremman sadon ilman peltoravinteiden liiallista valumista lähiluontoon
Voi olla, että huoli lähimeren tulevaisuudesta on ainakin osittainen muoti-ilmiö. Kuinka moni oikeasti tuntisi tuskaa, jos Saaristomeren kaikista sairauksista huolimatta oman kesämökkilaiturin nokassa ei olisikaan minkäänlaista ongelmaa?
Jos oma lätäkkö, laiturin lähivesi tai hieman kaukaisempi avovesi ovat siinä silmämääräisesti loman tai viikonlopun tiirailussa kohtuullisessa kunnossa, niin voi ymmärtää, ettei laajemman Saaristomeren nykykunto välttämättä hetkauta.
Vaikkei meren läheisyys ehkä kaikkia varsinaissuomalaisia kosketa tunteellisesti, niin tuossa lähimaisemassa suolainen vesi kuitenkin liplattelee. Toki olisi suomalaisittain synkeä synti, jos nykyihminen vielä Saaristomeren vielä kokonaan raiskaisi.
Luultavasti luonto antaa useimmille meistä jonkinlaisia positiivisia elämyksiä. Pitäisikö näitä tarjota myös tuleville sukupolville?
Vesa Penttilä