Luottamushenkilöelimet eivät välttämättä ole kumileimasimia, jotka mukisematta siunaavat viranhaltijoiden päätösesitykset. Tästä saatiin tällä viikolla esimerkki Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksesta.
Kun hyvinvointialue on esitellyt kevään mittaan alustavia suunnitelmiaan palveluverkoston muutoksista, niin porua on syntynyt Vakan alueella etenkin Maskussa. Lähes 10 000 asukkaan kuntaa uhkasi sosiaali- ja terveyspalveluiden romahdus.
Nyt tilanne näyttää maskulaisittain paremmalta, sillä aluehallituksen esityksen mukaan Maskussa säilyisi sosiaali- ja terveysasema, joka on palveluiltaan kakkostason toimipaikka kaupunkikuntien sosiaali- ja terveyskeskusten jälkeen. Vaikka aluevaltuusto päättää vasta ensi viikolla palveluverkostosta, niin Maskussa ei pitäisi olla pelkoa aluehallituksen yksimielisen esityksen jälkeen luisumisesta pienimuotoisten sosiaali- ja terveyspisteiden joukkoon.
Eri asia on, missä Maskun palvelut jatkossa järjestetään. Hyvinvointialueen mukaan Maskun nykyinen terveysasema on niin kehnossa kunnossa, ettei se enää kelpaa palvelupaikaksi. Tosin tästä väitteestä on esitetty myös kyseenalaistavia kommentteja.
Palveluiden säilyminen Maskussa kerää luultavasti aplodeja myös Nousiaisissa. Terveysasema sijaitsee kuntarajan lähituntumassa, joten myös nousiaislaiset ovat tottuneet hakemaan terveyspalveluja Maskusta.
Maskua koskevalla ratkaisulla on vaikutusta laajemminkin. Jos palvelut vedettäisiin minimitasolle, Maskun ja Nousiaisten vajaan 15 000 asukkaan ihmisryhmä lähtisi aiheuttamaan lisääntyvää ruuhkaa lähitienoon terveyskeskuksiin: Mynämäkeen ja Raisioon, kenties myös Naantaliin ja Ruskolle.
Vakan alueella palveluihin on tulossa heikennystä Taivassalossa, jossa nykyinen sote-asema muuttuu suunnitelmien mukaan sote-pisteeksi. Perustelu liittyy Taivassalon palvelupisteen pieneen kokoon. Sote-pisteiden tulevan tarjonnan laajuudesta ei taida tässä vaiheessa olla tarkkaa tietoa.
Vesa Penttilä