Puutalo vehreässä maalaismaisemassa. Verkkokauppa kuljettaa tavarat ovelle. Omaa autoa ei tarvitse hankkia, kun sen voi lainata. Naapureitten kanssa pelaillaan lentopalloa, vietetään saunailtoja ja kasvatetaan tomaatteja yhteisessä kasvihuoneessa. Syksyllä kokoonnutaan kylätalolle, lapsille on aina leikkiseuraa ja jos vanhemmat haluavat viettää kahdenkeskistä aikaa, naapurustosta löytyy hoitoapua. Töitä voi tehdä etänä tai kyläyhteisössä.
Tällaisesta elämästä Sitran tulevaisuusselvityksen mukaan yhä useampi perhe haaveilee. 41 prosenttia suomalaisista suunnittelee muuttavansa maalle tai ainakin haluaisi muuttaa, jos voisi. Näin Sitran selvitys kertoi viime keväänä. Sitten tuli korona ja mökkimyynti lähti kasvuun. Silti pääkaupunkiseudun media alkoi jo kesällä toitottaa, ettei maallemuuttotrendi toteutunutkaan. Suuria elämänmuutoksia ei tehdä hetkessä, trendi on kuitenkin voimistuva.
Mynämäki on nyt tekemässä maallemuuttohaaveitten toteuttamisesta helpompaa. Apuna on Arctic Smart Village Oy, joka konsultoi uuden alueen, Gadolin Älykylän, suunnittelussa, markkinoinnissa ja osuuskunnan perustamisessa. Älykylä jäisi todennäköisesti toteuttamatta ilman yritystä, sillä ryhmärakennuttaminen vaatii monen asian asiantuntemusta: miten toteutetaan energiaratkaisut, mikä talotoimittaja pystyy toteuttamaan 30 neliön minitalon ja 120 neliön perhekodin, miten aurinkoenergia varastoidaan ja miten jakamistalous toimii käytännössä.
Arctic Smart Village on miettinyt näitä ratkaisuja niin valmiiksi, että Utajärvellä markkinoidaan jo GeoHouse Älykylää. Myös Hailuodossa mietitään Älykylän toteuttamista. Jos hyvin käy, Mynämäen Gadolin Älykylän markkinointi alkaa ensi keväänä. Ja jos suunnitelmat käyvät toteen, Kintikkalan alueella asuu tyytyväisiä perheitä, pariskuntia ja sinkkuja jo parin, kolmen vuoden päästä.
Arctic Smart Village järjesti avoimen työpajan, jossa kaikki asiasta kiinnostuneet pääsivät ideoimaan Mynämäen Älykylää. Työpajassa syntyi keskustelua myös alueen markkinoinnista. Älykylä varmasti kiinnostaa, sitä tuskin tarvitsee epäillä. Aivan kaikkien tavoitettavissa ratkaisu ei kuitenkaan ole. Utajärven laskelmissa 102 neliön hirsitalon osuusmaksu oli noin 26 500 euroa, lisäksi vuokraa perittäisiin noin 1 450 euroa kuukaudessa.
Unelmilla on hintansa.
Teija Uitto