Kun jotakin paikkaa kehossa kolottaa, ryhdytään usein selvittämään googlaamalla, mikä tauti mahtaisi olla kyseessä. Hakukoneen osumat saattavat sitten viedä ihan vikasuuntaan pikkuongelmasta kuolemansairauteen.
Luotettavampi oirearvio löytyy valtakunnallisesta Omaolo.fi-palvelusta, jossa kuka tahansa voi arvioida hoidontarvettaan täyttämällä oirearviokyselyn.
Palvelu auttaa arvioimaan, hoituuko vaiva itse kotona hoitaen vai vaatiiko se ammattilaisen apua ja jos, niin onko se kiireellistä. Monissa kunnissa on kyselyn jälkeen pystynyt järjestelmän kautta myös lähettämään yhteydenottopyynnön tai varaamaan suoraan ajan terveydenhoitoon.
Näppärimmillään homma sujuu niin, että jos oireet ovat selkeät, terveyskeskus käsittelee saamansa sähköisen lomakkeen ja lähettää asiakkaalle reseptimääräyksen apteekkiin.
Nyt tällainen asiointi on mahdollista myös mynämäkeläisille, nousiaislaisille ja maskulaisille eli Perusturvakuntayhtymä Akselin alueen asukkaille (V-SS 27.8.).
Akseli on ajoittain saanut kritiikkiä puhelinajanvarauksen toimimattomuudesta. Kun rinnalle näin tuli myös sähköinen järjestelmä yhteydenottoihin, vähentää se vastaavasti ruuhkaa puhelinjonoissa. Näin ne, joille ainoa keino yhteydenottoon on puhelin, pääsevät helpommin läpi.
Ja ne, jotka pystyvät käyttämään nettiä, saivat käyttöönsä ajasta ja paikasta riippumattoman tavan asioida: kiireettömässä tapauksessa voi esimerkiksi työpäivän jälkeen rauhassa kotona täyttää oirearvion ja lähettää yhteydenottopyynnön, sen sijaan että jonottaisi työpäivän kuluessa puhelimessa. Kaikilla ei edes ole mahdollista käyttää puhelinta työajalla.
Kun puhelimessa jonotetaan soittojärjestyksessä, sähköinen systeemi priorisoi viestit, luokittelee ne kiireellisyysluokkiin, ja terveydenhoitohenkilökunta tietää ottaa yhteyttä ensin niihin, joilla hätä on suurin.
Umpimähkäistä googlailua parempi vaihtoehto se on siksikin, että se myös havaitsee vastauksista milloin pitääkin soittaa päivystykseen tai hätänumeroon.
Sari Honkasalo