Kulunutta urheilutermiä voi lainata toteamalla, että loppusuora häämöttää aluevaaleissa. Sporttisesti voi lisäksi veikata, että näissä vaaleissa maitohapot eivät pääse pahasti kangistamaan viime metreillä. Kun vaalitaisto on ollut kovin väritöntä, hajutonta ja mautonta, niin tuskin väsy pääsee pahasti iskemään. Tässä yhteydessä mauton ei tarkoita asiatonta.
Aluevaaleihin on aikaa kaksi ja puoli viikkoa. Ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikon keskiviikkona. Kansalainen saattaa kysyä, miten ja missä lähestyvät vaalit näkyvät ja kuuluvat. Kyyninen vastaus kuuluu: eivät mitenkään, eivät missään. Toki tämä on raju kärjistys.
Hiljaista kuitenkin on, vaikka edessä ovat suomalaisittain historialliset maakunnalliset vaalit. Ehdokaslistojen jättöaika umpeutui joulukuun puolivälissä ja juuri ennen joulua aluevaltuustotarjokkaat saivat numeronsa, joita äänestyslappuun raapustamalla kansa suorittaa valintansa.
Ajankohta on kaikkea muuta kuin otollinen vaalihuuman luomiseen. Joulun ja uudenvuoden jälkeen nyt on menossa loppiaisen aiheuttama erikoisviikko. Kaiken lisäksi pahentuneen koronatilanteen vuoksi tiukentuneet rajoitustoimet hillitsevät vaaliriehojen järjestämistä. Toisaalla voisi luulla, ettei aluevaaleista olisi syntynyt valtavaa poliittista spektaakkelia edes normioloissa.
Viime vuonna korona lykkäsi melko lailla viime hetkillä kuntavaalit huhtikuusta kesäkuuhun. Tuolloin aprikoitiin, että kehnoksi jäänyt äänestysprosentti johtui ainakin osittain vaalien kesäisestä ajankohdasta. Tässä oli kuitenkin selittelyn makua. Jos äänestäjä haluaa vaikuttaa, hän lähtee uurnille vuodenajasta ja keleistä riippumatta.
Vaikka nyt kuinka pitäisi korostaa aluevaalien tärkeyttä ja kannustaa äänestämään, niin pahasti näyttää siltä, että äänestysinto lässähtää ikävän alhaiselle tasolle. Ehdokkaita ainakin piisaa: heitä on Varsinais-Suomessa lähes 750, joista yhtä vaille 100 asustelee Vakan kahdeksan kunnan levikkialueella.
Vesa Penttilä