Vakan alueella on lähes tikkusuora tieyhteys Mynämäestä, Nousiaisista ja Maskusta maakunnnan pääkaupunkiin Turkuun. Varsinais-Suomen ykköskeskukseen moni pikkukunnan asukas suuntaa elantoaan hankkimaan. Valitettavasti tämä työmatkaliikehdintä tukee vain vaivoin julkisen joukkoliikenteen edellytyksiä.
Maakunnasta on halua reissata Turkuun myös työajan ulkopuolella. Uutinen Akseli-kuntien ilta-aikojen bussivuorojen loppumisesta kevään ajaksi (V-SS 22.4.) saattoi hätkähdyttää, mutta todennäköisesti tämä hetkautti vain pientä väestövähemmistöä. Linja-autot kyllä suhaisivat maaseudun ja Turun väliä tiheää tahtia, jos bussin penkeillä istuisi sen verran matkustajia, että toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa.
Kun jo yli 1-vuotiaaksi varttunut koronakriisi hiljentää työmatka-, harrastus- ja vapaa-aikaliikennettä, linja-autoissa on ollut entistä väljempää. Bussiyhtiöitä ei voi syyttää siitä, ettei intoa ole lähes tyhjien vuorojen ajamiseen. Joukkoliikenne toimii vain, jos palveluista maksavia asiakkaita on riittävästi.
Maskun kunta kyseli keväällä asukkaiden joukkoliikennekommentteja. Se ei tullut varmaankaan yllätyksenä, että linja-autovuoroja toivottiin lisää. Toki varsin mukavaa olisi, jos hyvinkin vaihteleviin työaikoihin löytyisi jokaiselle sopiva bussiaikataulu. Toive on kuitenkin utopiaa.
Maskun kysely kertoi sen, että kuntalaisilla on erilaisia näkemyksiä sitä, millaisilla reiteillä linja-autojen pitäisi liikennöidä. Osa oli sitä mieltä, että bussien olisi kuljettava noukkimassa kyytiin sivukylien asukkaita, kun taas toiset kaipasivat mahdollisimman suoria ja nopeita reittejä moottoritietä pitkin. Molemmille näkökulmille on helppo löytää perusteluja, mutta niiden yhdistäminen luo vaikeuskerrointa sujuvan ja asiakkaiden toiveita vastaavan joukkoliikenteen järjestämiseen.
Jos syrjäseudulta on matkaa bussireitin varrelle, houkutus oman ajoneuvon käyttöön kasvaa. Näin käy myös silloin, jos linja-auto kurvailee pikkuteitä matkalla kohti määränpäätä. Kun matka-aika venyy, oma auto alkaa helposti tuntua näppärämmältä vaihtoehdolta.
Vakan alueen kunnista vain Naantali on niin kiinteä osa Turun kaupunkiseutua, että tiheätahtiseen joukkoliikenteeseen on mahdollisuuksia. Näin soisi olevan muuallakin.