Joukkoliikennettä pitää kehittää. Tämä on lause, jota harva tohtii kyseenalaistaa. Erilaisia näkemyksiä syntyy, kun pohditaan, mitä kehittäminen konkreettisesti tarkoittaa.
Osaa maskulaisista harmittaa edelleen valtuuston taannoinen äänestyspäätös, jonka mukaan kunta ei liity Turun seudullista joukkoliikennettä tarjoavaan Föliin. Lisämaustetta ratkaisuun toi se, että samalla Masku torpedoi myös Nousiaisten Föli-jäsenyyden. Kun Nousiaisissa Föli-kannattajilla oli vain niukka enemmistö, niin päättäjien joukossa on myös niitä, jotka ovat ilakoineet Maskun kannanotosta.
Uudessakaupungissa eripuraa aiheuttaa Ukikyydin tulevaisuus. Esimerkiksi Uudenkaupungin vanhusneuvosto kritisoi voimakkaasti (V-SS 18.11.) kaupunginhallituksessa äänestyksen jälkeen syntynyttä esitystä, jonka mukaan Ukikyydin määrärahat eivät enää mahtuisi ensi vuoden talousarvioon. Lopullinen päätös on kuitenkin vielä nuijimatta, sillä Uudenkaupungin valtuusto käsittelee budjettia vasta ensi maanantaina. Kummallista olisi, jollei Ukikyydistä syntyisi sanailua puolesta ja vastaan.
Henkilöjunaliikenteen herääminen uudelleen henkiin Uudenkaupungin ja Turun välisellä rataosuudella ei enää tunnu lainkaan niin utopistiselta ajatukselta kuin vielä muutama vuosi sitten. Lähijunaliikenteen luomiin mahdollisuuksiin viittaavat Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo ja Uudenkaupungin kauppakamariosaston asiamies Elina Siivonen (V-SS 9.12.).
Joukkoliikennepalveluiden monipuolistaminen ja lisääminen ovat monestakin syystä tärkeitä tavoitteita. Vaikka tarjontaa olisi, niin siltikään järkeviin käyttöasteisiin pääsy ei ole itsestäänselvyys. Aivan helppoa ei ole luoda niin joustavaa joukkoliikennettä, että oman auton käyttöön tottunut kulkija suostuisi hyppäämään junan tai linja-auton kyytiin esimerkiksi työmatkoillaan.
Köröttely ruuhkissa ja pysäköintipaikan etsintä etenkin maakunnan pääkaupungissa voisivat olla syitä siirtyä joukkoliikenteeseen.
Vesa Penttilä