Tosiasia on, ettei tunkion tuoksu pöyhimällä parane. Nousiaisten ummehtunut kuntapolitiikka antaa edelleen vähemmän miellyttäviä hajunautintoja, vaikka kuntavaaleista on kulunut nelisen kuukautta. Vähemmän sopuisat luottamushenkilövalinnat kariutuivat kesällä niin, että elokuussa paikkajakoja jyystettiin suhteellisilla vaaleilla tuntitolkulla kahdessa valtuustopalaverissa.
Nousiaisiin syntyi vaalien jälkeen laaja tekninen vaaliliitto, joka syrjäytti tärkeimmistä tehtävistä äänestäjien ylivoimaisen ykkössuosikin Pro Nousiainen -ryhmän ja kakkossijalle valahtaneen perinteisen mahtipuolueen keskustan. Facebookissa on Kuntalaisen kanava -keskusteluryhmä, jossa tätä asetelmaa on ruodittu monesta näkövinkkelistä.
Vaalitulosta on Nousiaisissa tongittu kuntavaalien jälkeen monella tavalla. Facebook-aktivisti Pauli Lehtonen (ps.) pääsi ääneen paikallislehden Viikon henkilö -palstalla (V-SS 1.10.). Lehtosen näkemykset ovat aiheuttaneet ainakin hiljaista mutinaa, vaikkei näyttävään vastakommentointiin ole ryhdytty.
Nousiaisten vaalitulos asettui ryhmien suuruuskisassa näin: Pro Nousiainen, keskusta, vasemmistoliiton ja SDP:n vaaliliitto, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vaaliliitto, perussuomalaiset. Kun kunnanhallituksen puheenjohtajuus meni perussuomalaisille ja valtuuston ykköspaikka kokoomukselle, niin sanomattakin on selvää, ettei äänestäjien tahto toteutunut näissä valinnoissa. Pienimmät ryhmät pääsivät ykköspaikoille.
Kokonaan toinen asia on se, pitävätkö juorut Pro Nousiaisten ja keskustan kyltymättömästä vallanhimosta paikkaansa. Tekninen vaaliliitto perustelee olemassaoloaan juuri vaalien kärkikaksikon neuvotteluhaluttomuudella.
Nyt puhutaan jo teknisten vaaliliittojen kieltämisestä lain voimalla. Toki reilumpaa olisi tuoda yhteistyökuviot julki ennen vaaleja. Tosin vaaliliittokielto ei estäisi vaalien jälkeistä suhmurointia, sillä yhteistyöstä on mahdollista sopia myös ilman virallista kimppaa.
Vesa Penttilä