Kun Maskun päättäjät joskus tekevät ratkaisuja Lemussa sijaitsevien hyvinvointipalveluiden kiinteistöjen kohtalosta, niin ainakaan hätiköidystä päätöksenteosta ei voi moittia. Talojen tulevaisuutta on pohdittu niin pitkään, että kritiikkiä on tullut jopa jahkailusta.
Tällä viikolla kiinteistötilanne nytkähti pienen askeleen eteenpäin, kun tekninen lautakunta päätti tarkistaa viime vuonna tehdyn tarveselvityksen ajantasaisuuden ja jatkaa uudisrakennuksen hankeselvityksen laadintaa (V-SS 11.2.). Maininta uudisrakennuksesta ei vielä varmuudella tarkoita sitä, että Lemuun nousisi monitoimitila. Tosin tämä näyttää todennäköiseltä, koska nykyisin monenlaista toimintaa järjestetään kehnokuntoisissa rakennuksissa eikä korvaavia tiloja ole tarjolla.
Jos nykyisten tilojen tilalle tulee uusi rakennus näppärään paikkaan Lemun keskustaan, niin luultavasti sellainen kelpaisi eri alojen harrastajille ja vaikkapa kirjastolle. Kiperin kysymys taitaakin liittyä rakennukseen, jossa ei ole enää ole ollut pitkään aikaan minkäänlaista toimintaa.
Lemun vanha puukoulu jököttää nykyisen opinahjon pihapiirissä tyhjän panttina. Kunta on jo hakenut talovanhukselle purkulupaa, mutta tästäkään ei ole lopullista päätöstä tehty. Todennäköisesti puukoulu jakaa mielipiteitä. Osa saattaa kannattaa rakennuksen jyräämistä maan tasalle, kun taas toiset vaativat rakennushistoriallisesti arvokkaan kohteen säilyttämistä.
Oman mausteensa tähän paikalliseen näkemyskiistaan tuo Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon viimevuotinen lausunto, jonka mukaan kuntien päätöksenteossa pitää ottaa huomioon se, että kulttuurihistorialliset arvokkaat rakennukset täytyy säilyttää eikä niiden ylläpitoa saa laiminlyödä.
Puukoulupäätös voi tuottaa tuskaa Maskussa. Nyt seuraaviin kuntavaaleihin on sen verran matkaa, ettei äänestäjien mahdollinen tuohtumus saisi olla esteenä, jos joidenkin mielestä Maskussa syntyy lemulaisittain ikäviä kiinteistöratkaisuja.
Vesa Penttilä