Elinkeinoelämän vankka tuki jo asian valmisteluvaiheessa vaikutti osaltaan siihen, että opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Turun yliopiston Teknilliselle tiedekunnalle uudet koulutusvastuut kone- ja materiaalitekniikan alalla. Moni vakkasuomalainenkin taho on matkan varrella vahvasti viestinyt, miten tärkeää alan koulutus on osaajapulan keskellä ja vihreän siirtymän haasteissa.
Opiskelu pääsi käyntiin kaksi vuotta sitten, ja ensimmäiset diplomi-insinööriopiskelijat lähestyvät nyt diplomityönsä tekemisen aikaa. Isompi ryöpsäys diplomitöissä nähdään vuonna 2024.
Uuden koulutuksen alkuun saattaminen vaatii yliopistolta ison satsauksen opetuksen ja tutkimuksen perusedellytyksiin sekä henkilöstöön. Valtiolta saatu rahoitus on sidottu tuloksiin, mikä koulutuksen osalta tuloutuu vasta opiskelijoiden valmistuessa. "Vuosi vuodessa" -tahdilla se tarkoittaa ensimmäisiä valmistuvia opiskelijoita vuonna 2025.
Yliopisto on pitänyt tärkeänä, että se pystyy tarjoamaan opiskelijoille alusta saakka laadukasta koulutusta ja monipuolisia pääainevaihtoehtoja. Siihen se on tarvinnut – ja saanut – elinkeinoelämältä konkreettisen tuen.
Uudet koulutusalat ovat saaneet yhteensä 14 viisivuotista lahjoitusprofessuuria Lounais-Suomessa toimivalta teollisuudelta ja elinkeinoelämältä. Lahjoitus lämpöopin professuuriin tuli Vakka-Suomesta. Kustannuksiin sitoutui toistakymmentä elinkeinoelämän tahoa yhdessä Uudenkaupungin ja Laitilan kaupunkien sekä Kustavin kunnan kanssa.
Lämpöopin koulutuksessa ja tutkimuksessa on suomalaisessa yliopistokentässä vajetta. Sen kysymykset myös kytkeytyvät suoraan monen paikallisen yrityksen tarpeisiin. Täällä on kysyntää alan osaajille ja uusille innovaatioille.
Opiskelijoiden yhteys tulevaan työnantajaan syntyy hyvin usein diplomitöiden tekemisen kautta tai jo aiemmin, kesätöissä tuotannon tehtävissä ennen kuin opitut tiedot riittävät vaativampiin insinööritehtäviin. Ensi kesän kesätyösuunnitelmat alkavat olla opiskelijoilla pian työn alla.
Saara Huovinen