Viime lauantaina juhlistettiin monissa kodeissa koululaisten kesäloman alkua, valmistumista tai valkolakkia.
Mynämäessä ylioppilaslakin laittoi päähänsä lauantaina 43 uutta ylioppilasta (V-SS 6.6.) ja Nousiaisten lukio sai valtakunnallista julkisuutta hyvästä menestyksestään lukiovertailussa.
Uudenkaupungin hallitus käsitteli viime maanantaina lukiokoulutukseen liittyvää aloitetta, jossa valtuutettu tiedusteli kaupungin tulevaisuuden visiota lukion suhteen (V-SS 8.6.). Lukioissa on mietinnän paikka siinä vaiheessa, kun ikäluokat pienenevät ja oppilasmäärät laskevat.
Valtuustoaloitteessa väläyteltiin Uudenkaupungin mahdollisuutta yhdistyä Laitilan lukion kanssa tai muuntautua erikoislukioksi.
Uudenkaupungin lukiossa on arvioitu, että oppilasmäärä tulee lähivuosina olemaan noin 180–190 oppilasta, ja lukumäärä pysyy noin vuoteen 2031 asti. Sen jälkeen tilanne on toinen.
Uudenkaupungin lukion vahvuutena nähdään toimiminen turvallisena lähilukiona: tällä hetkellä lähes 95 prosenttia opiskelijoista on paikkakuntalaisia. Vahvuuksina pidetään myös muun muassa opettajien ja oppilaiden hyvää tuntemusta keskenään sekä räätälöityjä yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavia opintojaksoja, joita tuskin järjestetään missään muualla. Uudenkaupungin lukiosta on sijoituttu hyvin jatko-opintoihin, joka kielii opetuksen olevan laadukasta.
Uudenkaupungin lukiossakin tiedostetaan, että opiskelijamäärä tulee laskemaan, jos mitään ei tehdä. Parin vuoden päästä valmistuvan Wintterin uskotaan tuovan uudenlaista vetovoimaa, koska samassa rakennuksessa on tiloja monenlaiselle opetukselle ja myös harrastuksille.
Wintterin valmistuminen voi tehdä Uudenkaupungin lukiosta houkuttelevamman vaihtoehdon muillekin kuin uusikaupunkilaisille, etenkin jos esimerkiksi hyvää jatko-opintoihin sijoittumista osataan markkinoida oikein. Myös pätevien opettajan pysyminen lukiossa on oleellista opetuksen hyvän laadun varmistamiseksi.
Jenni Kylänpää