Vakka-Suomen Sanomat kertoi torstaina (15.12.) peruskoululaisille tehtyjen Move!-mittausten tuloksista, joiden mukaan maaseutumaisissa kunnissa on kaupunkeja enemmän oppilaita, joiden fyysinen toimintakyky on niin heikolla tasolla, että se vaikeuttaa jo arjessa jaksamista.
Move!-mittausjärjestelmän kehittämispäällikkö Mikko Huhtiniemi Jyväskylän yliopistosta kertoi kaupungissa asuvien nuorten parempia tuloksia selittävän esimerkiksi se, että kaupungissa on maaseutua enemmän liikkumis- ja harrastusmahdollisuuksia. Maaseudulla asuvilla lapsilla on usein pitkät etäisyydet harrastuspaikkoihin, joka lisää autossa istumista.
On ymmärrettävää, ettei pienemmillä kunnilla ole mahdollisuutta tarjota yhtä monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kuin kaupungeilla. Jäähallia ei kannata pieneen pitäjään rakentaa, siksi jääurheilu tulee jatkossakin keskittymään kaupunkeihin.
Parannettavaa pienten kuntien toiminnasta silti löytyy. Move!-mittaustuloksissa suurin huoli ei suinkaan kohdistu urheilua harrastaviin lapsiin. Tärkeintä olisi rohkaista niitä lapsia liikunnan pariin, joilla harrastuksia ei ole.
Se onnistuisi parhaiten ylläpitämällä kuntien lähiliikuntapaikkoja. Nyt tässä ei ole kaikilta osin onnistuttu.
Takana on pitkä pakkasjakso, jonka aikana lumitilanne on kehittynyt Etelä-Suomessa poikkeuksellisen hyväksi. Silti monessa kunnassa talviliikuntapaikat ovat edelleen suljettuna. Ladut ovat tekemättä ja luistelukentät jäädyttämättä.
Kaupunkien liikuntapaikkojen kunnossapidossa vastuu jakautuu useamman työntekijän harteille. Pienemmissä kunnissa tärkeäksi voimavaraksi ovat osoittautuneet esimerkiksi kyläyhdistykset. Maskussa luistelukenttiä ovat jäädyttäneet myös nuoret 4H-yrittäjät.
Maskussa ainoat jäädytetyt kentät sijaitsevat Askaisissa ja Lemussa. Molempien kenttien jäädytys on ulkoistettu.
Kunnan toimesta kenttiä ei ole jäädytetty. Saa nähdä, ehtiikö Rivieran latu hiihtokuntoon ennen ensi viikon vesisateita.
Jesse Ranta