Kyläkouluista on saatu lukea pääosin negatiivisia lakkauttamisotsikoita, mutta päinvastaisiakin esimerkkejä on.
Viime torstaina (28.10.) Vakka esitteli lukuisien kuvien kera Velkuan uuden koulun, joka otettiin käyttöön syysloman jälkeen.
Hirsirunkoisen koulun tunnelma on jo rakennusmateriaalienkin ansiosta monella tavalla lämmin, mutta erityisesti ilahduttaa se, miten paljon siellä on annettu sisustuksessa näkyä paikallisten puuseppien kädenjälki. Jämerä täyspuinen pöytä, lampaiden ja hirven malliset kirjahyllyt ja luilla koristeltu mobile tuovat luontoa sisälle.
Ja tulee se luonto sisälle muutenkin. Harvassa koulussa on ruokalassa terassia, josta aukeaa näköala mäntyjen katveesta kirkolle. Tai maisemaluokkaa, jonka ikkunasta pilkottaa meri.
Velkuan koulu on yhtenäiskoulu, eli siellä opiskellaan esikoulusta yhdeksänteen luokkaan. Kouluun tullaan laajalta alueelta, Palvan lisäksi muista Velkuan saarista sekä mantereen puolelta Livonsaaresta asti.
Oppilaita oli toukokuussa edellistä lehtijuttua tehdessä 57, ja tällä hetkellä peräti 61, mikä on nykyvuosikymmenien ennätys. Turhaan ei Naantali siis saaristokouluun panostanut. 1200 neliön koulu kustansi runsaat kolme miljoonaa euroa.
Vaikea silti sanoa, onko oppilasmäärä lähtenyt nousuun siksi että alueella on hieno koulu, vai sattumalta muuten vain juuri nyt.
Koulun tilat on suunniteltu niin, että ne toimisivat mahdollisimman hyvin myös asukkaiden iltakäytössä.
Velkuan koulu tulee olemaan ensi kesänä asuntomessujen etäkohteena, ja kyllä kannattaa lossimatka Palvan saareen tehdä. Myös kunnallispäättäjien sellaisista kunnista, joissa kyläkoulujen tulevaisuutta pähkäillään.
Esimerkkiä kelpaa ottaa, mutta varauksella: pitää muistaa, että saaristossa myös asukkaiden luonteenlaatu on omanlaisensa. Se mikä toimii saaressa, ei välttämättä toimi kuivan maan asukkaiden keskuudessa, ellei myös asenteita muuteta positiivisemmaksi, joustavammaksi ja yhteisöllisemmäksi.
Sari Honkasalo