Matkailubisnes on ala, jota koronapandemia on kovalla kädellä kurittanut kahden ja puolen vuoden aikana. Tällä erää pahin on takana, mutta silti matkailuala ei ole vielä täysin toipunut luvunlaskusta tyrmäysiskun jälkeen. Epävarmuus jäytää yhä yrittäjiä.
Tilastot kertovat lohduttavaa tietoa siitä, että kotimainen matkailu hiipii hiljalleen koronaa edeltävälle normaalitasolle. Koronan tilalle on kuitenkin tullut toinen uhkakuva, sillä nykyiset polttoaineiden hinnat saattavat hillitä lähtöä ainakin pidemmille autolomareissuille.
Matkailumiinusta kertyy nyt etenkin siitä, etteivät ulkomaalaiset turistit suuntaa Suomeen yhtä sankoin joukoin kuin takavuosina. Koronajarru vaikuttaa vielä. Lisäksi venäläisten matkailijoiden vähenemiseen on vielä virustakin julmempi syy.
Vaikka matkailu on nyt piristynyt, niin alan yrittäjille tehty kysely paljastaa karun totuuden: alle kolmasosa suomalaisista matkailufirmoista on sellaisia, jotka uskovat selviänsä nykytilanteesta ilman minkäänlaisia sopeutusratkaisuja. Ääripäässä ovat konkurssit, joilta ei ole voitu välttyä.
Matkailu on ympärivuotista toimintaa. Kun kesä on vaihtunut syksyksi, niin Vakan alueella vilkkain sesonki on ilman hiihtokeskuksia jo takana. Silti syksyyn ajoittuu paikallisia matkailu-uutisia.
Saariston kuningaskunnaksi toivottavasti osittain humoristisessa mielessä mainostetussa Kustavissa näköjään riittää uskoa matkailun tulevaisuuteen. Kustavin Matkailu Oy saattaa ensi kevääseen mennessä loppuun vuonna 2014 alkaneen Lootholman matkailualueen rakentamisen. Pikkuhiluilla ei pelata, vaan kustannukset ovat arviolta kaksi miljoonaa euroa.
Sijoitusyhtiö SVP-Invest Oy on liikkeellä pienemmässä hankkeessa Kustavin Anavaisissa, jossa on tarkoitus remontoimalla ja rakentamalla kehittää majoitus- ja ravintolatoimintaa.
Kustavilaiset esimerkit osoittavat, ettei matkailualaa ole monista negatiivisista uutisista huolimatta vielä kokonaan kanveesiin lyöty.
Vesa Penttilä