Tämä ei ole enää uutinen: erilaisten muistikuvien mukaan kunnissa on surkuteltu iät ja ajat sitä, kuinka tiukassa taloustilanteessa taas ollaan.
Jos välillä on tullut positiivista pilkahdusta, niin helposti sivulauseessa on huomautettu, että synkempiä aikoja on edessä. Tosin taloussyiden vuoksi kuntia ei ole massiivisella tavalla viime aikoina pakkoliitetty naapurin vakavaraisempaan pitäjään.
Kuntaliiton helmikuussa julkaiseman talousbarometrin mukaan jopa 75 prosenttia vastaajista arvioi oman kuntansa nykytaloustilanteen keskimääräiseksi tai jopa vahvaksi. Tämä on verrattain hulppea lukema. Tosin pitää muistaa se vastaajien neljäsosa, jonka mukaan kotikunnan talous on heikossa tai erittäin heikossa jamassa.
Tästä melko myönteisestä nykytila-arvioinnista on valitettavan lyhyt askel siihen, mitä talousbarometrivastausten mukaan kunnissa ajatellaan seuraavan vuoden kehityksestä. Tämä kuulostaa aikamoisen karulta ennakoinnilta: puolet vastaajista arvioi kunnan talousnäkymät huonoiksi tai erittäin huonoiksi eikä yksikään kunta Suomessa pidä talousnäkymiä erittäin hyvänä.
Varsinais-Suomessa kuntarajat rytisivät nurin vuoden 2009 alkajaisiksi. Salon jättifuusion lisäksi Vakan nykyalueella Masku ja Naantali ottivat siipiensä suojaan pieniä naapurikuntia.
Tuosta mullistuksesta on jo aikaa vierähtänyt eikä sen jälkeen kuntaliitosaikeista ole kovinkaan hirmuisesti hiiskuttu ainakaan julkisesti. Mahdolliset kulissikeskustelut ovat asia erikseen.
Euro lienee merkittävin liitostuuppari. Kun rahat loppuvat kassasta, yhdistyminen lähikunnan kanssa saattaa juolahtaa mieleen.
Juuri nyt ajatus Vakan alueella tapahtuvasta kuntaliitoksesta tuntuu varsin vieraalta. Kunnilla ei ole tarvetta vetäistä hätäjarrua.
Jos Kuntaliiton talousbarometrin vastaukset toteutuvat, niin paine kuntaliitoksiin saattaa kasvaa. Todennäköisesti valtavaa fuusiobuumia ei ole tulossa lähitulevaisuudessa. Järkiavioliittoja kannattaa suosia.
Vesa Penttilä