Viime kesän kuntavaaleista on tovi vierähtänyt. Huuman jatkeeksi saatiin tammikuussa aluevaalit, joissa äänestysaktiivisuuden häpeäalaraja jäi valtakunnallisesti reippaasti alle 50 prosentin. Heti pitää toppuutella: äänestystulos ei ole koskaan väärä, vaikka iso osa kansalaisista jäi sohvalle makoilemaan.
Helmikuun alussa Nousiaisten kunnan hallintojohtajana aloittanut Noora Nieminen ottaa haastattelussa (V-SS 8.2.) sivulauseessaan esille mielenkiintoisen ajatuksen: tarvitaanko pienissä kunnissa lainkaan puoluepolitiikkaa? Tätä sopii miettiä ilman ennakkoluuloja. Tosin puoluelistojen häivyttäminen saattaisi entisestään laimentaa intoa lähteä pudottamaan äänestyslappua uurnaan. Ilmeisesti moni äänestää myös kuntavaaleissa oman puoluevakaumuksensa perusteella niin, etteivät kannanotot paikallisiin asioihin juuri päätöksessä paina.
Kun Lemu oli taannoin itsenäinen kunta ja kun päätöksenteko oli hyvin sopuisaa, niin joissakin puheissa letkauteltiin aatesuunnat ylittävästä Lemu-puolueesta. Tämä taisi olla osittain huumoripuhetta, mutta kyllä sillä saattoi oli katetta, kun muistaa, millä tavalla edesmenneessä Lemun kunnassa yksituumaisesti päätöksiä tehtiin.
Pienissä kunnissa puoluepolitiikka ei juuri näy. Otetaan esimerkkitapaukseksi Nousiaisten tapahtumat viime kuntavaalien jälkeen. Samaan tekniseen vaaliliitoon mahtuivat kokoomus, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit sekä tavallaan myös ilman valtuustopaikkaa jääneet kristillisdemokraatit. Kyse oli vain teknisestä kimpasta, mutta silti yhteinen tahto löytyi poliittisista ääripäistä, jos perinteistä jakoa oikeistoon ja vasemmistoon halutaan ylläpitää.
Voimakasta puoluepolitikointia olisi vaikea kuvitella pikkukuntien paikalliseen päätöksentekoon. Jos ja kun toisinaan erimielisyyttä syntyy, niin tuskin perusteluja ratkaisuille haetaan puolueohjelmia selailemalla. Paikalliset kiistat pitää setviä ilman ympäripyöreitä puoluejulistuksia.
Vesa Penttilä