Koronan leviämistä pyritään estämään karanteeneilla. Kuka karanteeniin sitten joutuu ja milloin?
Vakka uutisoi tiistaina (V-SS 13.4.2021) eri karanteenimuodoista. Koronaa sairastavaa ei määrätä karanteeniin, vaan koronaeristykseen, joko kotiin tai sairaalaan. Eristyksen lisäksi on olemassa myös kaksi koronaan liittyvää karanteenimuotoa. Molemmissa ohjeet ovat samat: pysy kotona, älä tapaa muita ihmisiä, älä käy töissä, koulussa, päiväkodissa tai kaupassa.
U-soten tartuntatautilääkäri Minna Helenius kertoi Vakan jutussa tiistaina, että karanteenit eroavat toisistaan sillä, että virallisen karanteeniin määrää tartuntatautilääkäri, ja se perustuu tartuntatautilakiin. Omaehtoinen karanteeni taas on henkilön itsensä toteuttama karanteeninomainen tilanne.
Esimerkiksi koronatestin tulosta odotellessa testissä käynyttä henkilöä muistutetaan siitä, että nyt on syytä odotella tulosta rauhassa kotona. Helenius sanoi, että vaikka testitulos olisi negatiivinen, mutta flunssa jatkuu, myös silloin on syytä pysyä kotona. Näin tavallisen flunssankin leviäminen vähenee. Myös se kannattaa ottaa huomioon, että koronatestin tulos ei aina ole 100 prosenttisen varma. Siksi siis omaehtoista karanteeniakin kannattaa noudattaa, vaikka sen rikkomisesta ei lain mukaan sakotetakaan.
Viralliseen karanteeniin taas määrätään, jos on altistunut koronalle, eli on ollut tekemisissä henkilön kanssa, joka on sairastunut koronaan. Viralliseen karanteeniin määrää tartuntatautilääkäri, ja virallisen karanteenin rikkoja syyllistyy terveydensuojelurikkomukseen.
Karanteenirikkomuksista lähiseuduilla ehkä eniten huomioita on saanut noin kuukausi sitten Turussa opiskelijoiden keskuudessa liikkeelle lähtenyt koronatartuntaketju. Tuolloin karanteenien noudattamisen valvontaan tarvittiin jopa poliisia.
Minna Heleniuksen mukaan U-soten alueella karanteeneja on noudatettu pääsääntöisesti hyvin. Yksittäisiä tapauksia, joissa karanteeneja on rikottu, on kuitenkin tullut ilmi.
Yksi väärä olettamus karanteenista liittyy mahdollisesti siihen, että karanteenin aikana otettu negatiivinen koronatestitulos katkaisi karanteenin. Helenius muistuttaa, että koronainfektion itämisaika vaihtelee, ja siksi koko määrätty aika tulee pysyä karanteenissa.