Perinteinen lähestyvän syys- ja lokakuun vaihteen merkki on kadunkulmissa, kylillä ja toreilla liikkuvat punaliiviset SPR:n Nälkäpäiväkerääjät. Nälkäpäiväkeräyksellä kerätään varoja sekä kotimaassa tapahtuvia äkillisiä onnettomuustilanteita että ulkomailla luonnonkatastrofien ja konfliktien uhrien auttamista varten.
Keräykseen osallistumalla voi jokainen halukas auttaa, vaikka ei olisikaan lääkäri, joka lähtee kriisialueen klinikalle tai sotatoimialueelle tositoimiin.
Syksyllä on toteutettu myös veteraanikeräys. Mynämäessä kerääjät ovat jo kiertäneet, Taivassalossa kierretään ensi viikolla.
Kumpikin keräys saa ihan uuden merkityksen, kun katselee itänaapurista kantautuvia uutisia liikekannallepanosta ja lukee Aurora 22 -valmiusharjoituksesta Vakan alueen kunnissa.
Pelkoa ja paniikkia on turha lietsoa, mutta kriisiin varautuminen ei ole koskaan turhaa. Korona osoitti, että mitä vaan saattaa tulla eteen.
Yksittäinen kuntalainenkin voi varautua yllättäviin tilanteisiin. Lähes joka kunnassa on järjestetty tai järjestetään kriisiin varautumisen kursseja, jossa tietojaan voi päivittää ihan yksinkertaisilla asioilla. Kustavissa perehdytään lokakuun alkupuolella muun muassa alkusammutukseen ja avun hälyttämiseen, mutta myös kyberturvallisuuteen.
Kukaan ei ennakkoon tiedä, mikä kriisi saattaa itselle sattua eteen ja millaisessa tilanteessa pitäisi osata toimia. Sitäkään ei tiedä, miten yllättävässä tilanteessa reagoi, mutta harjoitteleminen tuskin ainakaan pahentaa tilannetta.
Aurora 22 -valmiusharjoituksesta sanotaan, että tarkoituksena ei ole tehdä uusia suunnitelmia vaan harjoitella toimimista yhdessä.
Ihmiset ovat kuin kuntia, joista valmiusharjoituksessa todettiin, että taso on kirjava. Varautuminen ennakkoon ja harjoittelu ei ole turhaa ajankäyttöä kummallekaan. Siinä missä viranomaiset harjoittelevat suurten joukkojen evakuoimista, kansalainen voi harjoitella alkusammutusta tai ensiapua.
Heli Mäki-Laurila