Kuntien kouluratkaisut puhuttavat. Päätökset kouluista liippaavat likeltä isoa kuntalaisjoukkoa: oppilaita, heidän perheitään ja myös muita ainakin veronmaksajan roolissa.
Lähihistoriassa Vakan alueella on tehty radikaaleja koulupäätöksiä muun muassa Maskussa ja Vehmaalla, joissa kehnokuntoiset oppilaitokset jyrättiin maan tasalle ja tilalle rakennettiin uutta. Luultavasti molemmissa kunnissa ollaan nyt pitkälti samaa mieltä siitä, että päätökset olivat oikeita. Uuden koulun rakentaminen maksaa, mutta ei vanhankaan remontoiminen ole halpaa lystiä. Lisäksi ikärakennuksen peruskorjaukseen liittyy riski siitä, että muutaman vuoden kuluttua vanhat pulmat pulpahtavat esille. Tästä on ikäviä esimerkkejä eri puolilta Suomea.
Uudessakaupugissa on menossa useita pykäliä isompi hanke kuin taannoin Maskussa ja Vehmaalla, kun rakenteilla on jättimäinen Wintteri. Päättäjät ovat tästä päätöksensä tehneet, mutta edelleen kuuluu nurinaa siitä, oliko ratkaisu järkevä. Osa on yhä sitä mieltä, ettei ollut. Tätä näkökulmaa perustellaan sillä, että huippukallis hanke olisi voitu torpata vanhojen tilojen huokeammalla remontoimisella. Tosin tässä vaiheessa tämä on turhaa jälkikitinää, koska rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa.
Uutta koulutilaa on tulossa myös Nousiaisiin, jossa valmistaudutaan Henrikin yhtenäiskoulun uuden B-osan rakentamiseen. Ilman kritiikkiä tämäkään hanke ei ole edennyt. Nyt jotkut kummastelevat, miksi koulun yhteyteen tulee monitoimisali, vaikka naapuriin juuri valmistui uljas Nouste Areena. Mynämäessä on vauhdissa Laurin yhtenäiskoulun mittava peruskorjaus.
Kyläkoulujen lakkauttamiset ovat olleet vuosikymmeniä kipeitä päätöksiä. Lähimuistissa on hurja vääntö Nousiaisten Paijulan koulusta. Koulutyö päättyi, mutta onneksi rakennuksella on yhä järkevää käyttöä: se toimii nyt päiväkotina.
Nyt kipuillaan Uudenkaupungin Pyhämaassa. Ikävä ennuste on sellainen, ettei koulu enää kovin pitkään hengissä säily.
Vesa Penttilä