Valitettavasti varmaa lienee se, että Uusikaupunki lakkauttaa Pyhämaan idyllisen kyläkoulun. Näin saattaa käydä jo tämän lukuvuoden jälkeen, jollei tule päättäjille perusteita jatkaa oppilasmäärältään hiipuvan kyläkoulun tekohengitystä.
Uudenkaupungin syrjäkylän ja ex-kunnan Pyhämaan koulun oppilasennusteet ovat surullista luettavaa. Juuri nyt koululaisten määrä on niukasti yli 20 oppilaan kipurajan, mutta nykylapsitilanteen mukaan oppilasluku romahtaisi vuonna 2027 jo alle kymmeneen.
Näillä numeroilla on helppo ymmärtää Uudenkaupungin päättäjiä, jos he aikovat lopullisesti piskuisen kyläkoulun valot sammuttaa. Silti tällainen todennäköinen päätös särkee sydämiä niissä lapsiperheissä, joissa on haluttu asettua asumaan kaupunkikunnan maaseudun rauhaan.
Koulun lakkautus on sellainen uhka, joka yleensä saa pikkukylän väen liikkeelle ja vastarintaan. Useimmiten näissä taistoissa kyläläisten käteen jää kuitenkin pelkkä hopeapalkinto.
Nyt ajankohtaista Pyhämaa-tapausta edelsi Vakan alueella monta mutkaa saanut pähkäily Nousiaisten Paijulan koulun kohtalosta. Näissä kahdessa tapauksessa on kuitenkin suuria eroja. Pyhämaa on oikea kylä kaukana kuntakeskuksesta, kun taas Paijulan entinen koulu sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Nousiaisten ydinpaikoilta.
Pienten kyläkoulujen lakkauttaminen ei ole enää jättiuutinen. Ovia on lukittu ja avaimia heitetty kaivoon lukuisissa paikoissa ympäri Suomea.
Nyt Uudenkaupungin tapaus on siinä mielessä harmillinen, että matkaa Pyhämaasta ydinkeskustaan on pyöreästi 25 kilometriä. Tämä tarkoittaa pienille oppilaille ajallisesti melkoisen pitkiä koulumatkoja.
Pikkukoulun sulkeminen ei ole vain opetukseen liittyvä päätös. Se on pahimmillaan syrjäkylän tappotuomio. Aika kummallista olisi, jos lapsiperhe haluaisi muuttaa kouluttomaan Pyhämaahan.
Kummallista on myös se, kuinka monta vuotta Uusikaupunki on viettänyt aikaa Pyhämaan Kettelin alueen kaavahankkeen valmistelussa.
Vesa Penttilä