Kunnilla on ollut viime vuosina tiukkaa. Valtionosuuksia on leikattu ja tehtäviä on vain lisätty. Ilmankos moni kunnanjohtaja on harmaantunut tai joutunut värjäämään tukkaansa.
Nyt yllättäen kunnanjohtajilta kuuluukin aivan toisenlaisia kommentteja. Vakan kyselyssä kunnissa oltiin hyvinkin tyytyväisiä valtion koronatukiin (V-SS 13.11.). Naantalin talousjohtaja Heli Lähteenmäki äityi jopa kehumaan, että koronatukien avulla kaupunki tekee huomattavasti paremman tuloksen kuin talousarviossa oli ajateltu.
Tyytyväisyys tilanteeseen on rohkaissut myös veroprosenttipäätöksissä. Vakan alueella yksikään kunta ei nosta kunnallisveroaan, Taivassalo jopa reivaa tuloveroprosenttia alaspäin.
Samanlaiselta meno näyttää kuntakentällä koko maassa. Kuntaliiton mukaan kunnallisvero nousee ensi vuonna vain 39 kunnassa. 266 kuntaa pitää tuloveroprosentin ennallaan. Neljä kuntaa laskee kunnallisveroa. Kuten Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina keskiviikkona totesi, veroprosenttipäätösten viesti on, että valtion koronatuet patosivat painetta kuntaverojen korotuksiin.
Tämä näkyi hyvin Nousiaisissa, jossa jo suunniteltiin kunnallisveron korottamista. Päätös tuloveroprosentista sai maanantaina valtuustossa uuden käänteen, tuloveroprosentti päätettiin sittenkin pitää ennallaan. Valtuuston ratkaisuun vaikutti kunnanhallituksen kokouksen jälkeen tullut tieto, että kunta saa valtiolta yli miljoonan euron koronatuen.
Yleensä kannattaa juhlia silloin, kun aihetta on, mutta juhlia voi seurata myös krapula.
Kustavin kunta on laskenut tuloveroprosenttia neljä vuotta peräkkäin. Osa valtuutetuista oli sitä mieltä, että kunta voisi jatkaa sillä linjalla. Vaikka kunnalla on jo maakunnan alhaisin tuloveroprosentti, 18,25, veroprosenttia olisi haluttu hilata vielä alaspäin 0,25:lla. Valtuuston äänestyksessä voitti kuitenkin kunnanhallituksen kanta, ettei tuloveroprosenttia enää lasketa. Myös kunnanjohtaja Veijo Katara toppuutteli veroaleinnostusta.
Kuntakentällä saattaa nimittäin olla ensi vuonna paluu ankeuteen. Valtio ei lupaile enää mojovia koronatukia. Kuntien tilanne on kiinni monesta asiasta: miten alueen yritykset selviävät tästä ajasta, miten paljon työttömyys lisääntyy ja kuinka raju hoitovelka koronan aikana on ehtinyt kertyä.
Ensi vuotta leimaa epävarmuus.