Varsinais-Suomen alueella siirryttiin tiistaina koronan leviämisvaiheeseen. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän sanoin tilanne on nyt hyvin vakava.
Pandemia on levinnyt tähän asti eri tahtia maakunnassa. Kun Turussa ja Maskussa tartuntoja on väestömäärään suhteutettuna jo hälyttävän paljon, Taivassalossa ei oltu vielä alkuviikkoon mennessä todettu yhtään tartuntaa.
Muissakin Uudenkaupungin yhteispalvelualueen kunnissa tartuntamäärät ovat olleet tähän mennessä suhteellisen vähäisiä, mutta viime päivinä tilanne on muuttunut Uudessakaupungissa. Kun kouluissa on todettu tartuntoja, myös altistuneiden määrät ovat kasvaneet nopeasti. Sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen totesikin maanantaina valtuustolle, että nyt jännitetään, minkälaisia tuloksia altistuneet saavat koronatesteistä.
Luukan palvelukeskuksen tartuntojen ja joukkoaltistumisen vuoksi Maskun tilanne on nyt erityisen huolestuttava.
Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue on ollut kaiken aikaa etunenässä koronatoimenpiteissään. Keväällä U-sote polkaisi maakunnassa ensimmäisenä pystyyn infektiovastaanoton ja vuodeosaston. Infektio-osastolla ei keväällä onneksi jouduttu hoitamaan koronapotilaita, sen sijaan osastolla hoidettiin muita infektioita. Rantanen totesi, että U-sotessa on jälleen valmius avata infektio-osasto (V-SS 10.12.). Valitettavasti näyttää siltä, että sitä myös tarvitaan. Kun tartuntamäärät ovat lähteneet nousuun, on ennakoitavissa, että sairaalahoidon tarve kasvaa lähiviikkoina. Helsingistä ohjataan jo potilaita tehohoitoon Turkuun ja Kuopioon.
U-soten nopeat toimet ovat jatkuneet myös tänä syksynä. Terveyslautakunta päätti jo tiistaina tiukemmista rajoituksista. U-soten alueella 4.– 9.-luokat siirtyvät etäopetukseen maanantaista alkaen ja kaikki julkiset vapaa-ajan ja harrastustoiminnan suljetaan. U-soten linjaus on tiukka verrattuna siihen, miten Helsingissä ja Turussa on toimittu. Myös Akselin alueella rajoituksia on tehty varovaisemmin.
Torstaina tuli tieto jälleen uudesta tartunnasta Uudenkaupungin koulussa, siihen nähdenkin U-soten tiukka linja on perusteltua.
Rantanen totesi, että päätöksillä on pyritty pitämään terveydenhuolto toimintakykyisenä ja huolehtia myös henkilöstön jaksamisesta. Ennakointi on viisasta. Ehkä Helsingissäkin olisi kannattanut siirtyä nopeammin tiukempiin rajoituksiin.