Koululaisten ja opiskelijoiden lomat alkavat olla puolessa välissä. Osa on jo saanut ahertaa kesätöissä, osalle ei työpaikkaa löytynyt.
Tilanne on kuitenkin paljon viime kesää parempi, kun nyt kaikki levikkialueen kunnatkin tarjosivat nuorille kesätöitä. Valtaosa kunnista myöntää myös yrityksille ja yhdistyksille tukea nuorten palkkaamiseen.
Erityisen ilahduttavaa on ollut myös yritysten aktivoituminen. Hyvällä asialla ovat olleet sekä paikalliset pienemmät yritykset kuin isommalla alueellakin toimivat.
Moni nuori on päässyt töihin kiinni niin, että yksi yritys on sitoutunut maksamaan palkan ja toinen on työllistänyt.
Idea on hieno, sillä kaikilla ei ole halusta huolimatta mahdollisuutta pestata nuoria, esimerkiksi työtehtävien luonteen takia tai siksi, että henkilökunnalla ei olisi aikaa nuorta opastaa.
Aktiivisten yritysten hyvistä esimerkeistä on kerrottu Vakankin sivuilla, yhdestä tämän päivän lehdessä ja aiemmin muun muassa 24.6. Mynämäestä ja 1.6. Maskusta.
Vaikka kesätyöt pääosin jaetaan jo keväällä, vieläkin ehtii toimia. Ja ehdottomasti mietintämyssy päähän ensi kesää varten. Olisiko minun yrityksessäni tehtäviä, joita nuoret voisivat hoitaa, tai voisinko maksaa muualle työllistyvän nuoren palkan? 4H-järjestöstä esimerkiksi löytyy apua käytännön järjestelyihin, sekä nuorille että yrityksille.
Yrityksissä on siis jo herätty siihen, miten tärkeää on nuorille saada ne ensimmäiset työkokemukset, mutta tärkeää on myös se, millainen asenne asiakkailla on nuorta kohtaan.
Ei soisi missään enää kuulevansa kommenttia, jonka muutama viikko sitten esitti asiakas eräässä autokorjaamossa: "Teillä näyttää olevan täällä paljon nuoria töissä. Kai minun autoani sitten katsoo joku vanhempi kokenut korjaaja?"
Mitenköhän tämä asiakas ajatteli nuorten ikinä oppivan, jos heidän ei anneta tehdä niitä oikeita töitä? Jokainen tekee jonkin asian joskus ensimmäistä kertaa, eikä kokemus voi ilman sitä lähteä karttumaan.
Sari Honkasalo