Kun lukiolaisen pitää vuodenvaihteen jälkeen päättää, minne hakee jatko-opintoihin, saattaa olla iso apu kuulla sellaisen nuoren kokemuksista, joka on lähtenyt samasta lukiosta ja opiskellut jo jossain korkeakoulussa useamman vuoden.
Mynämäen lukiolaiset saivat maanantaina kuulla erilaisia tarinoita, miten täältä valmistuneet ovat aikanaan opintonsa valinneet, miten ovat pärjänneet ja millaiseen työhön mahdollisesti suuntautuvat.
Nämä alumnit kertoivat muun muassa, että vaikka hakee opiskelemaan tiettyä alaa, on sieltä mahdollista suuntautua lähes lukemattomiin erilaisiin ammatteihin sen mukaan, mihin syventyy ja mitä sivuaineita valitsee.
Kuten materiaalitekniikkaa opiskeleva alumni totesi tien olevan avoin moneen suuntaan, koska "materiaalejahan on kaikkialla".
Samaan muottiin ei siis korkeakouluissa puristeta, vaan jokainen voi seurata omaa polkuaan itseä kiinnostavaan ammattiin.
Lohduttavaa oli myös kuulla niistä opiskelijoista, jotka eivät vielä korkeakouluun hakiessaankaan olleet tarkalleen tienneet, mihin hakevat, mutta opiskelujen alettua olivat huomanneensa olevansa juuri siellä missä pitääkin.
Toki päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy, mutta sekään ei ole maailmanloppu. Alumnit kertoivat, että yliopistossa sisäinen alan vaihtaminenkin on mahdollista.
Esittelyjä oli kuuntelemassa myös peruskoulun 9-luokkalaisia. Alumnipäivän yksi tavoite olikin näyttää heille, miten monipuolisiin koulutuksiin lukio antaa eväät.
Mynämäen lukiolla on tässä pistää pöytään myös menestyminen valtakunnallisissa lukiovertailuissa. Kaikissa Suomen lukioissa opetus on epäilemättä laadukasta, joten vertailussa liikutaan pienellä marginaalilla. Silti, kyllä toistuvat hyvät sijoitukset jotakin kertovat.
Yksi tehtävämme on kehittyä parhaiksi itseksemme, joten olennaista ei ole vertailla lukioita, jonne pääsee vain huippukeskiarvolla, vaan lukioita, jotka kolmen vuoden aikana nostavat opiskelijoita heidän lähtötasoltaan eniten.
Sari Honkasalo