Kalenteriin on tungettu jos jonkinlaista teemapäivää tai jopa -viikkoa. Osa niistä on hyvinkin epävirallisia, kun taas toiset juhlapäivät ovat saavuttaneet vakiintuneemman ja arvokkaamman aseman.
Monelta saattoi mennä ohi sellainen tieto, että viime viikolla vietettiin miesten viikkoa. Aivan uudesta keksinnöstä ei ole kyse, sillä kyseessä oli jo 18:s miesten viikko. Nyt teema liittyi miesten parissa tehtävään työhön ja sen tulevaisuuteen muun muassa siksi, että miehet edustavat määräänsä verrattuna huomattavasti suurempaa osaa esimerkiksi sosiaalityön asiakkaista.
Viikon tavoitteet olivat yleviä, mutta silti voi kysyä, millaisiin tuloksiin seitsemän päivän tempauksessa päästään. Voisi luulla, ettei miesten hyvinvoinnin tukeminen viikossa miksikään muutu, varsinkin kun viikon näkyvyys jäi tärkeästä aiheesta huolimatta kehnoksi.
Perjantaina mentiin vahvemmin hömpän ja ostoshysterialietsonnan puolelle, kun maailmalta Suomeen rantautunut sinkkujen päivä houkutteli alennusmyynneillään. Ikään kuin ystävänpäivän vastakohdaksi ideoidun tapahtuman tavoite on hölmö ja turhanpäiväinen: lahjoja ei osteta muille, vaan itselle. Perustelu ontuu pahasti, sillä vapaaehtoisesti tai tahtomattaan sinkkuina elävillä saattaa olla hyvinkin läheinen ja laaja ystävä- ja kaveripiiri. Sinkkuus ei välttämättä tarkoita yksinäisyyttä.
Viime viikko päättyi sunnuntaina vietettyyn perinteiseen isänpäivään, jonka olemassaolon tärkeyttä ei uskalla kyseenalaistaa huolimatta tämänkin päivän kaupallistumisesta. Voi olla, että lapsen tai lapsenlapsen töhertämä piirustus on isälle tai isoisälle huomattavasti arvokkaampi kuin pakettiin kääritty turhakelahja.
Tänä vuonna maskulainen Janne Pihanperä oli yksi niistä kolmesta, jotka saivat valtakunnallisen Vuoden isä -palkinnon. Tunnustus on hieno, mutta väkisinkin mieleen tulee, miten raati poimii palkittavat 1,3 miljoonan suomalaisisän joukosta.
On hyviä isiä. Tosin kaikki eivät sellaisia ole.
Vesa Penttilä