Perusturvakuntayhtymä Akselin valtuustossa käytiin viime viikolla pitkä ja perusteellinen keskustelu siitä, pitäisikö Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten alueella olla tarjolla lääkärin iltavastaanottoja arkisin. Valtuuston selkeä enemmistö torppasi ajatuksen siitä, että ostopalveluna hankittaisiin lääkäriaikoja maanantaista perjantaihin kello 18:aan saakka. Nykyisin lääkäreiden ovet sulkeutuvat Akselissa kello 16.
Vuolaasta puheesta voi poimia kahden kuntapäättäjäkonkarin mielenkiintoiset kommentit, jotka eivät suoraan liittyneet Akselin lääkäritoimintaan. Keskustelu laajeni ajoittain sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen, jonka pitäisi vuosikausien seilailun jälkeen viimein lipua kotisatamaan vuoden 2023 alussa.
Yhtymävaltuuston maskulainen puheenjohtaja Aki Simola (kok.) totesi, ettei tuleva hyvinvointialue lisää lääkäripalveluja Akselin alueella. Mynämäkeläinen Pekka Myllymäki (kesk.) piti väitettä turhan pessimistisenä ja väläytti palveluiden hajauttamiseksi ideaa pienimuotoisista terveyskioskeista, jotka voisivat sijaita vaikkapa päivittäistavarakauppojen yhteydessä. Myllymäen esimerkkitapaus sijoittui Nousiaisiin, jossa kauppa ja apteekki toimivat naapureina.
Tässä vaiheessa kaksikko ei voi satavarmasti tietää, kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä, koska sote-tulevaisuuden konkretiasta kukaan ei taida pystyä vielä lopullista totuutta lausumaan. Simolan ja Myllymäen ajatustörmäyksessä pitää ottaa huomioon se, että toinen edustaa valtakuntason oppositiopuoluetta ja toinen maakunnallisuutta korostavaa hallituspuoluetta. Tässä kahtiajaossa ei enää näy aiemman hallitusyhteistyön rippeitä.
Pelko palveluiden karkaamisesta kauemmas on ymmärrettävää, sillä näin usein tuppaa käymään, kun isompiin yksiköihin siirrytään. Esimerkiksi Akseli-aikana on laitettu toimipisteiden ovet takalukkoon Askaisissa, Lemussa ja Mietoisissa.
Vai voisiko uusi ja uljas sote tarjota suuruuden huumassa myös pieniä uudistuksia?
Vesa Penttilä