Varsinais-Suomessa on kaksi erityyppistä henkilöjunahaavetta: toinen liittyy maakunnallisen lähiliikenteen kehittämiseen ja toinen Tunnin juna -hankkeeseen. Rahallisesti on kyse eri kokoluokan investoinneista. Laskelmien mukaan lähiliikennettä olisi mahdollista käynnistää pikkuhiluilla verrattuna siihen, mitä Turun ja Helsingin välille suunniteltu Tunnin juna maksaisi
Suomen Lähijunat Oy:n Antero Alku jaksaa olla luottavaisilla mielillä. Hän perusteli (V-SS 9.5.), miksi yhtiön junalunastus VR:ltä siirtyi maaliskuun lopusta eteenpäin. Tämä perustui kevään eduskuntavaalien tulosodotukseen. Alku arveli, että vaaliohjelmien perusteella tulevan hallituksen politiikka on aiempaa myönteisempää lähijunaliikenteen kannalta. Tosin tähän kommenttiin liittyy tässä vaiheessa kysymysmerkki: mikä on seuraavan hallituksen kokoonpano?
Lähijunayhtiö on hehkuttanut, kuinka Uudenkaupungin ja Turun välinen rata olisi ensimmäinen liikennöitävä uutuusreitti Varsinais-Suomessa. Vakan alueella ajatus on enemmän kuin mielenkiintoinen, sillä radan varrella sijaitsevat Masku, Nousiainen, Mynämäki ja Vehmaa. Alku esitti myös ajatuksen siitä, että lähijunaliikenne voisi laajentua Uudenkaupungin ja Salon väliseksi yhteydeksi.
Suomen Lähijunat Oy:n kaavailema aikataulu on kireä, sillä tavoitteiden mukaan liikennöinti pitäisi aloittaa jo vuonna 2025. Väkisinkin tulee mieleen liiallinen optimistisuus, sillä aivan kädenkäänteessä Uudenkaupungin rata ei ole henkilöliikennekunnossa. Tosin tässäkään hankkeessa ei kannata ujostella, vaan tavoitteet on syytä asettaa kunnianhimoiselle tasolle.
Kokonaan toinen asia on Tunnin junan kohtalo. Vaikka Varsinais-Suomi on pitkään hehkuttanut tätä maakunnan ykköshankkeena, niin jo ennen eduskuntavaaleja alkoi ilmaantua soraääniä. Jos poliitikkojen vaalipuheisiin on ollenkaan luottamista, niin Tunnin juna -hanke ei nauti täysin yksimielistä tukea puolueiden välillä.
Junahaaveissa on vielä kysymyksiä.
Vesa Penttilä