Isoissa kaupungeissa asuvien voi olla vaikea ymmärtää kuinka välttämätöntä oman auton käyttö maaseudulla, esimerkiksi Vakan alueella, on. Toki julkista liikennettä herätellään parhaillaan esimerkiksi suunnitellun Turku-Uusikaupunki -lähijunan avulla, mutta ainakin vielä työmatkoihin tarvitaan paljon omia autoja.
Uudessakaupungissa on tehty tänä vuonna iso joukkoliikenteen uudistus, jonka halutaan palvelevan myös muita kun koulukyytiläisiä. Tässäkin uudistuksessa tärkeintä kuitenkin on saada koululaiset kyydittyä kouluun oikeaan aikaan.
Maanantaina Uudenkaupungin valtuustossa uudistuksesta keskusteltiin pitkään, ja uudistus sai päättäjiltä myös paljon kritiikkiä. Koulujen alkamisaikoja on kaupungissa muutettu uudistuksen vuoksi, ja myös valtuuston maanantaina myöntämä lisämäärärahaa tarvittiin, jotta kokonaisuus toteutuu.
Uudessakaupungissa viime vuonna toiminut Ukikyyti sai paljon kehuja, mutta kustannuksiin vedoten palvelusta päätettiin useiden eri äänestyspäätösten jälkeen loppuvuonna luopua. Nyt syksyllä alkavan kutsukyytipalvelun uskotaan osaltaan paikkaavan Ukikyydin jättämää aukkoa.
Myös Maskussa on tänä syksynä hämmästelty joukkoliikennettä. Joukkoliikenteen palveluntarjoajia Maskussa on, mutta niiden selvittäminen on varsin sekavaa (V-SS 29.8.). Maskulaisen joukkoliikenteen käyttäjän voi olla hankalaa löytää tietoa millä lipulla kunkin auton kyytiin voi mennä, tai mikä olisi esimerkiksi kaikista vaihtoehdoista se edullisin.
Maskussa, Nousiaisissa ja Mynämäessä selviteltiin vuosi sitten mahdollista Föliin eli Turun seudun joukkoliikenteeseen liittymistä. Liittyminen kariutui tuolloin lyhyesti sanottuna kustannuksiin.
Joukkoliikennettä siis tarvittaisiin, mutta sen kustannuksia ja tyhjinä kulkevia linja-autoja pelätään. Kuntien välisten linja-autoreittien karsimista perustellaan usein sillä, että käyttäjiä on liian vähän. Jotta julkista liikennettä voisi järjestää, pitäisi jollain tavalla varmistua että se on kannattavaa.
Jenni Kylänpää