Perusturvakuntayhtymä Akseli pääsee vuodenvaihteessa Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntien saattohoidossa haudan lepoon, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy pitkällisten punnerruksen jälkeen maakunnalliselle hyvinvointialueelle. Tälle jotkut aplodeeraavat, toiset taas eivät.
Kun vielä Akselin kuntakolmikkoa voi näppärästi niputtaa trioksi valtatie 8:n varrelle, niin nyt jo päätetyn sote-uudistuksen seuraksi hiippailee uusi kuvio, joka toteutuessaan olisi monen maskulaisen, mynämäkeläisen ja nousiaislaisen käytännön arkipäiväisessä elämässä isompi juttu kuin kuitenkin harvakseltaan tarvittavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.
Jos joukkoliikenteen Föli-systeemi laajenisi Turun kaupungin lähiympäristöstä Maskuun, Mynämäkeen ja Nousiaisiin, niin esimerkiksi työmatkaliikenteeseen tulisi huojennusta joukkoreissailun kustannuksiin. Toisaalta tämä vaatisi kunnilta taloudellisia panostuksia. Kysymysmerkki kilahtaisi ruutuun myös siinä pohdinnassa, vaikuttaisiko mahdollinen Föli-jäsenyys yksityisautoilijoiden verotukseen kelpaavien työmatkavähennyksiin.
Ainakin periaatteen tasolla kaikenlainen joukkoliikenteen kohentaminen on hyvä asia. Kokonaan toinen juttu se, miten tämän kaikin puolin ylevän päämäärän toteutuminen saadaan soveltumaan kulkijoiden käytännön elämään. Jos ajatellaan Föli-matkustelua Akseli-kunnista Turun kaupunkiseudulle, niin melko tiheää vuorotarjontaa pitäisi olla, jotta oma menopeli jäisi autokatoksen kotiparkkiin.
Sama jossittelu pätee siihen, että henkilöjunaliikenne alkaisi uudelleen Uudenkaupungin ja Turun välisellä rautatiellä. Toisaalta sekä Fölillä että raideliikenteellä voisi olla mahdollisuuksia, sillä vaikka Turku on kansainvälisesti tuppukylä, niin kyllä maakunnan pääkaupungissa saadaan aikaan ainakin maalaisia ärsyttäviä ruuhkia ja pysäköintipulmia.
Valitettavasti Turku ja Varsinais-Suomi eivät ole joukkoliikenteessä Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun tasolla.
Vesa Penttilä