Maskun Kurittulan koulun viidesluokkalaiset ovat kevätkaudella perehtyneet yrittäjyyteen ensimmäistä kertaa Pikkuyrittäjä-toiminnan kautta (V-SS 5.5.). Monelle se on tuttua jo kotoa, mutta monelle uusi ajatus siitä, miten voisi itsensä aikuisena työllistää.
Nuori yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatusohjelmassa tehdään mitä oikeassakin yrityksessä: tutustutaan omiin vahvuuksiin, kehitetään liikeidea, keksitään yritykselle nimi ja logo, perehdytään hinnanmuodostukseen, markkinoidaan ja myydään omia tuotteita ja palveluja. Lopuksi lasketaan paljonko kertyi voittoa pohjakassan ja materiaalikulujen päälle.
Nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on nousussa, ja siksi on tärkeää olla tarjolla erilaisia työkaluja, joilla heitä voidaan ohjata yrittäjyyden polulle.
Kun on koulussa saanut turvallisesti hieman leikinomaisestikin kokeilla, voi kynnys iän karttuessa olla matalampi vaikka työllistää itsensä kesäksi omalla yritystoiminnalla.
Ehkä tällainen käytännön opintokokonaisuus auttaa nuorta huomaamaan itsessään yrittäjämäisiä ominaisuuksia, joita ei ehkä muuten olisi huomannutkaan: vastuuntuntoisuus, päättäväisyys, sinnikkyys, oma-aloitteisuus, luovuus, rohkeus.
Ehkä oma harrastus tai intohimon kohde alkaa näyttää siltä, että sen voisi kääntää työksi. Tässä onkin yksi tärkeä huomio, jonka Maskun yrittäjäyhdistyskin Kurittulan vierailullaan toi esiin: mitään ei synny, jos homma ei yhtään kiinnosta.
Nyt vain muutamalla Pikkuyrityksellä oli oikea yritys sponsorina. Hienoa olisi, jos alueen yrittäjät tarttuisivat mahdollisuuteen, ja seuraavalla kerralla jokaiselle löytyisi oma kummiyritys. Tai ainakin useampi yrittäjä kertomaan yleisesti koululaisille itsestään.
Yrittäjien tarinat inspiroivat. Niitä voi aina silloin tällöin lukea Vakastakin Yrittäjän tarina-sarjasta. Innostusta voi saada vaikka se koululainen, joka kertoi, miksi hän haluaisi yrittäjäksi: "Silloin saa tehdä mitä haluaa."
Ehkä se ei ihan niin mene, mutta vain yrittämällä voi saavuttaa jotakin.
Sari Honkasalo