Ikäihmiset saivat neljässä Vakan kunnassa pienen lottopotin, kun Vakka-Suomen vanhustenkotiyhdistys jakoi ylläpitämiensä talojen myynnistä saadut tuotot niille kunnille, joissa asunnot olivat. Rahaa saivat Kustavi, Mynämäki, Uusikaupunki ja Vehmaa sekä Pyhäranta. Yhdistys ohjeisti kuntia, että varat tulee käyttää ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
Kunnissa on Mynämäkeä lukuun ottamatta jo ryhdytty toimeen. Kustavissa on korostunut yhdessä vietetty aika ja virkistys, kun ikäihmisiä on koottu yhteen milloin kulttuuriohjelman, milloin fyysisen hyvinvoinnin ääreen tarjoilujen kera. Tarvitseville on järjestetty myös kuljetus tapahtumaan.
Isoimman rahapotin saanut Uusikaupunki suunnittelee Kalantiin esteetöntä, asfaltoitua polkua, jossa huonompijalkainenkin uskaltaa liikkua. Kalanti sopii toteutuskohteeksi hyvin siksi, että vanhustenkotiyhdistys sai alkunsa sieltä. Polusta tulee ikään kuin pysyvä muistomerkki yhdistyksen perustamiskuntaan. Rahaa jää muuhunkin.
Vehmaa lähestyy ikäihmisten hyvinvointia eri näkökulmasta. Sekä Vanhus- ja vammaisneuvosto että paikallinen Eläkeliiton yhdistys ovat esittäneet varojen käyttöä palvelu- tai vanhusneuvojan toimen perustamiseen ja kunnanhallitus on toiveen kuullut. Lautakunta olisi käyttänyt varoja toisin, kuten tämän päivän Vakasta voi lukea.
Palveluneuvojan toivotaan auttavan kotona asuvia arkisissa asioissa kuten laskujen maksussa tai lomakkeiden täytössä digitalisoituvassa maailmassa. Matalan kynnyksen palvelussa saisi myös ohjeita siitä, mistä tarvittavia palveluja voi saada. Jos ja kun sote-uudistus pistää palveluita uusiksi, olisi kunnassa ainakin yksi ihminen, joka luokse voisi mennä kysymään apua.
Ainakin Kustavissa ja Vehmaalla on jo kuunneltu paikallisia ikäihmisiä ja päädytty varsin erilaisiin ratkaisuihin. Vehmaa on luvannut, että muusta varojen käytöstä päätetään osallistuvan budjetoinnin keinoin. Silloin toteutuu myös se, että ikäväestö saa itse sanoa, mikä heille on tärkeää.
Heli Mäki-Laurila