Toivottavasti mahdollisimman moni on jo ollut tietoinen, että Vakan alueella Uudenkaupungin seudun lisäksi myös Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten alueella tehdään löytävää vanhustyötä (V-SS 11.5.). Fingerroosin säätiön järjestöpohjainen ammatillinen työ on asiakkaalle maksutonta eli siinä kohtaa ei ainakaan kynnystä ole.
Tukea on saatavissa haasteellisessa elämäntilanteessa oleville yli 60-vuotiaille, jotka ovat kokonaan palvelujen ulkopuolella tai ne ovat riittämättömiä.
Varhan ja kuntien palveluja täydentävälle palvelulle on löytävän vanhustyön työntekijöiden kokemusten mukaan kysyntää. Vaikka ikääntyneille tarjolla olevat palvelut olisivat hyviäkin, aina löytyy heitä, joita ne eivät jostain syystä tavoita.
On esimerkiksi ihmisiä, jotka kieltäytyvät palveluista, vaikka heillä saattaisi niille olla tarvetta. Syynä voi olla vaikka huonot kokemukset tai väärät tiedot siitä, mistä on kyse.
Tahtomattaan palveluista syrjään jääneitä saattaa olla paljonkin. Kunto ja toimintakyky ovat ehkä huonontuneet huomaamatta ja pikkuhiljaa, niin että ei itsekään huomaa, milloin on ylittynyt se raja, jolloin tarvitsisikin apua ja tukea joihinkin asioihin. Omaisia ei ole tai he asuvat kaukana eikä kyläyhteisökään enää toimi samalla tiiviillä yhteisöllisyydellä kuin ennen vanhaan.
Koronapandemia osaltaan lisäsi huomaamattomasti tapahtuvaa syrjäytymistä. Kerhotoiminta ja erilaiset aktiviteetit olivat tauolla, ja kun ne taas polkaistiin käyntiin, olikin joillekin noussut liian iso kynnys astua sen oman kotikynnyksen yli.
Digipalveluidenkin lisääntyminenkin syrjäyttää. Yhtenä päivänä jonkin asian saattoi vielä toimittaa puhelimitse tai paperikirjeellä, seuraavana se ei onnistukaan enää kuin tietokoneella. Kaikenlainen tietokin on häipynyt netin syövereihin, eivätkä kaikki sitä sieltä ilman apua pysty kaivamaan.
Löytävään vanhustyöhön kannattaa ja pitää rohjeta ottaa yhteyttä, jos tuntee pientäkin huolta ikääntyneen hyvinvoinnista.
Sari Honkasalo